POTRAGA BEZ REZULTATA

Građani i porodica nezadovoljni istragom o nestanku Hamida Ferhatovića iz Olova

Svaki trag mu se gubi od 30. maja

Detalj s potrage. Snik Atom

B. C.

15.6.2023

Grupa građana Olova uputilo je pismo medijima povodom nestanka njihovog komšije Hamida Ferhatovića kojem se gubi svaki trag od 30. maja. Građani i komšije nestalog Ferhatovića smatraju da se istraga policije i Tužilaštva ZDK vodi neadekvatno, a ni porodica ne zna ko je postupajući tužilac.

- Prije 15 dana, u utorak 30. maja u Olovu je nestao H.F. i od tada mu se gubi svaki trag. H.F. je bio povučen čovjek, suprug, otac, djed koji je penziju stekao kao pripadnik Armije BiH i od tada svoj penzionerski život provodi u Gornjim Čuništima, navodi se u pismu.

Zaputio se u šumu na svoju redovnu šetnju

Pomalo se bavi stočarstvom i skupljanjem drva. Kobnog dana H.F. je napustio kuću oko 10 sati ujutro i zaputio se u šumu na svoju redovnu šetnju i od tada mu se gubi svaki trag. Već 15 dana skoro 100 komšija i prijatelja obilazi šumu i rijeku Krivaju tražeći nestalog H.F. bez ikakvog uspjeha i traga.

Prvih nekoliko dana bili su uključeni i psi tragači, ali bez uspjeha. Pronašli su tek njegove ranije tragove, ali za taj dan svi idu samo do jednog mjesta u šumi i tu se gubi svaki dalji trag. Prema riječima jednog od vodiča pasa H.F. s tog mjesta dalje nije otišao svojim nogama, što stvara ozbiljniju sumnju u kompletan proces istrage koja se dešava u ovom malom mjestu.

Pet dana nakon početka potrage pronađena je sjekira za koju se sumnja da je ostala iza nestalog , ali psima tragačima nije dozvoljeno da istu njuše i eventualno otkriju neki trag.

Sve je traljavo i sporo, predstavnici MUP-a i Tužilaštva su nezainteresovani za ovaj slučaj, to najbolje znamo mi koji 15 dana tragamo za komšijom. Petnaest dana nakon njegovog nestanka čak ni uži članovi porodice ne znaju ko je postupajući tužilac u ovom slučaju. Pitamo se zašto MUP i Tužilaštvo ZDK ne zanima ovaj slučaj? Pitanja je mnogo, ali nema niti jednog odgovora iz MUP-a ili Tužilaštva.

Je li nestali nebitan istražnim organima

Je li došlo vrijeme da slučajeve dijelimo po važnosti i bitnosti ljudi? Je li nestali, kao običan čovjek, nebitan istražnim organima, pa isti ne poduzimaju ništa? Da je u pitanju, kojim slučajem strani državljanin, da li bi se digla cijela država i sve službe kao što gledamo u medijima uspješna rješavanja nestanaka po bosanskim planinama?


Porodica nestalog i ovim putem moli sve koji su u mogućnosti da se pridruže potrazi za nastalim, jer sva pomoć je dobrodošla sve dok postoji i najmanja nada za njegovim pronalaskom, navodi se u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.