STRAVIČAN SLUČAJ

Ko je Neđad Fetić, ubica iz Siska: Bio ključni svjedok protiv saboraca za ratni zločin

Za ubistvo Rade Španovića Fetićevi saborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo su osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora

Uviđaj urađen jučer. Zeljko Hladika / PIXSELL

S. S. / Jutarnji

3.7.2023

Ono što o ubici iz Siska, 52-godišnjem Neđadu Fetiću zvanom Bracan, niko ne govori, a svi u Sisku znaju, jeste da je on prije desetak godina bio ključni svjedok tužilaštva, prema nekim izvorima i prijavitelj slučaja ratnog zločina protiv civila srpske nacionalnosti iz 1991. Radilo se o ubistvu Rade Španovića, kojeg su hrvatski vojnici, među kojima je bio i Fetić, 6. septembra 1991. odvezli iz njegove kuće u Capragu, a zatim s 25 metaka izrešetali pored groblja u Komarevu, piše Jutarnji list.

Za taj zločin osuđeni su Fetićevi saborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo na osam, odnosno šest godina zatvora. Fetić je na suđenju ispričao kako je on zapravo uočio da Španović, kojeg je poznavao od djetinjstva, "špijunira" njihove položaje te na to upozorio svoje saborce, koji su s njime onda krenuli po Španovića. No, rekao je Fetić koji se s njima vozio u autu, Španovića su trebali predati u zapovjedništvo, da bi zatim Mahmutagić i Šašo zaustavili auto kod groblja, izveli Španovića iz auta, a ubrzo su se iz njihova smjera začuli rafali.

Krvavi pohod

Mahmutagić je, ipak, u svojoj odbrani sve pokušao prebaciti na Fetića i Šašu, rekavši kako je Fetić isplanirao da ubiju Španovića, ali sud je ovakve navode odbacio kao neistinite i osudio Mahmutagića i Šašu. Jesu li ovi događaji također igrali ulogu u Fetićevoj glavi kada se odlučio na ovakav bezumni čin, možda se nikada neće saznati.

Fetić je u subotu navečer krenuo u krvavi pohod po susjedstvu u Capraškim Poljanama u Sisku čiji je epilog jedna mrtva osoba, 45-godišnja Ivana J., dvije u kritičnom stanju na respiratoru, još dvoje ranjenih s prostrijelnim ranama udova, tri spaljene kuće i dva automobila. Fetić je bio naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima.

Više krivičnih djela

Iako krivična prijava u nedjelju poslijepodne još nije bila podnesena, kako se neslužbeno saznaje, Fetića će policija prijaviti za niz krivičnih djela. Jedno od njih svakako će biti ubistvo 45-godišnje Ivane J., koje će možda čak biti okvalificirano kao teško ubistvo.

Također, teretit će ga se za još najmanje dva pokušaja ubistva, zatim dovođenje u opasnost života ljudi općeopasnim radnjama i posjedovanje ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.