SVJEDOKINJA GOVORILA

Suđenje za zločine na području Teslića: Viđala optužene kada je policiji nosila hranu

Međutim, taj iz Doboja, neki Milan Savić, bio je tu i davao je neka uputstva da se trebaju ukloniti vjerovatno leševi, kazao je svjedok

Teslić. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

3.7.2023

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedokinja Odbrane Predraga Markočevića je kazala da je njega i optuženog Dušana Kuzmanovića, nakon što su počeli oružani sukobi u Gornjim Rankovićima, viđala od 9. do 12. juna 1992. kada je policiji nosila hranu.

Svjedokinja Danica Pajić se prisjetila 1992. godine, kada je radila u ugostiteljskom objektu u mjestu Buletić kod Teslića, te je navela da je u maju iste godine mobilizovana u civilnu zaštitu, a zadaci joj bili smještanje izbjeglica po selima.

Rekli joj da zatvori kafanu

Prema njenim riječima, početkom juna u ugostiteljski objekat u kojem je radila došle su tri osobe iz Doboja, za koje je čula da su bili “Miće”. Tada su joj došli za šank i rekli da zatvori kafanu. Na upit o situaciji u mjestu Gornji Rankovići, navela je da je nosila hranu za policiju i da se čula pucnjava i rafali, ali da ne zna šta se dešavalo.

- Mi smo dignuti 8. juna i krenula je ofanziva, a 9. juna su doveli policiju i mi smo im nosili hranu. Hranu smo nosili 9., 10., 11. i 12. juna. Za ta četiri dana viđala sam Dušana Kuzmanovića i Predraga Markočevića. Od Dušana smo tražili cigare - ispričala je Pajić, dodavši da ona nije išla u Gornje Rankoviće.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedokinja je rekla da, kada se čula pucnjava, iz sela su iseljeni ljudi srpske nacionalnosti.

Markočević i Kuzmanović su optuženi s Marinkom Đukićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Bio naoružan

Nenad Dević, koji je krajem septembra 2020. saslušan u svojstvu svjedoka Optužbe, pojasnio je da je njegov bivši kolega Hasan Iriškić došao da interveniše za brata kojeg je policija privela jer je bio naoružan.

Kazao je da je i Hasan tada uhapšen i da misli da se to dešavalo kada su “Miće” bile u Tesliću. Kako je pojasnio, uz pomoć jednog od pripadnika “Mića”, Iriškić je pušten.

Na upit da li se sjeća šta su bili Markočević i Đukić, svjedok je naveo da je čuo da Đukić treba da bude postavljen za načelnika, a da je Markočević bio predviđen za komandira stanice i da ne zna je li postavljen.

Dević, kojeg je direktno ispitala i Odbrana Đukića, naveo je da je poginuo jedan rezervni policajac u Gornjim Rankovićima, a da je ranjen jedan od pripadnika “Mića”.

On se prisjetio “šaptanja da su pobijeni neki ljudi” i da je u kancelariji sa osobom KD-5 čekao jer bi se trebao vršiti uviđaj ispred Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), gdje su ubijeni ljudi. Kako je pojasnio, Đuka je došao i rekao da će biti uviđaj i da se ne udaljavaju.

- Međutim, taj iz Doboja, neki Milan Savić, bio je tu i davao je neka uputstva da se trebaju ukloniti vjerovatno leševi. Milan Savić je bio šef ‘Mića’ (…) Mi smo na kraju otišli kući - kazao je svjedok.

Šamarali policiju

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Dević je rekao da se s dolaskom “Mića” sve promijenilo i da su postrojili svu policiju i šamarali, kao i da ne zna jesu li nekog od optuženih šamarali.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. juli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.