DETALJI S ROČIŠTA

Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je izjavio Marinkovićev poznanik s kojim se dopisivao putem Skya

Od 13 svjedoka na suđenju se pojavio jedan

Policajci ubijeni 2018. godine. Avaz

3.7.2023

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda Sarajevo saslušan svjedok Jovo Kalajdžić iz Bijeljine.

Kalajdžić je na pitanje tužiteljice Aide Topalović kazao da je sve u vezi s ubistvom policajaca saznao iz medija, ali je potvrdio da poznaje optužene Savu Marinkovića i Aleksandra Macana.

Potvrdio da je imao kriptovani telefon 

- Savu Marinkovića upoznao sam u Bijeljini, mislim 2019. godine, a Macana sam preko Save upoznao na Jahorini. Čuo sam za Trifkovića - kazao je Kalajdžić, dodavši da se češće susretao s Marinkovićem.

Kalajdžić je potvrdio da je imao kriptovani telefon sa Sky aplikacijom, a koji je kupio od osobe iz Beograda pod nadimkom Naučnik. Kalajdžićev nadimak na Skyu bio je Đovani.

Svjedok, inače, nije bio siguran, zbog protoka vremena, kada je ta komunikacija odvijala, te je naveo da misli da je u pitanju kraj 2018. ili 2019. godine, kada je imao Sky komunikaciju sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom. Marinkovićev nadimak je bio Početnik, a Macanov Vojvoda.

Zajedno išli u Sloveniju

Na pitanje tužiteljice o čemu su razgovarali, Kalajdžić je kazao da je uglavnom bila „šega i šala“. Savu je uglavnom oslovljavao sa Bruder, dok su Macana oslovljavali i sa Mujo i sa Vujica.

Svjedok je potvrdio da je u telefonu imao i „ukucanog“ Miloša Božovića, koji je imao nadimak Hanibal, te Aleksandra Nikolića, koji je koristio Sky nadimak Kortez.

U istom periodu, za koji svjedok nije bio siguran, bio je u Sloveniji sa Savom Marinkovićem. Svjedok je kazao da je sa Savom išao Passatom u Sloveniju, gdje je prespavao, te da se vratio u Bijeljinu autobusom.

- Sava je ostao. Poslije dva dana sam saznao da je u Njemačkoj pao zbog trave (marihuane. op. a) – kazao je Kalajdžić, koji je potvrdio da je nakon toga nastavio da koristi Marinkovićev Sky telefon, za koji mu je licencu dao Naučnik iz Beograda.

Postavio mu dva pitanja

Optuženi Sava Marinković upitao je Kalajdžića da li je on (Sava, op.a.) ikad razgovarao u vezi s organiziranjem ubistva policajaca, na šta je svjedok kazao: „Nikad u životu.“

- Da li ti je poznato da ja ubijam ljude - uslijedilo je drugo pitanje Marinkovića.

- Ne - glasno je odgovorio Kalajdžić.

Branilac Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić kazao je da ne želi postavljati pitanja ovom svjedoku, te je, iako je u jednom momentu prekinut, uspio objasniti razlog.

- Ovaj čovjek je očevidac ubistva Bobana Ilića Boksera, kojeg je u Bijeljini ubio Milenko Lakić Laki, a za šta je nevin osuđen Jugoslav Eraković - kazao je Tomić, objasnivši da je na osnovu svjedočenja Kalajdžića, kao i priznanja Lakića, odbrani Erakovića uspjelo da obnovi postupak.

Advokat Tomić je nakon pretresa pojasnio da je Eraković nedavno pušten iz zatvora.

Inače, na današnji pretres bilo je pozvano 13 svjedoka, a pojavio se samo Kalajdžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli, a Tužilaštvo je predložilo da se izda naredba za dovođenje jednog svjedoka.

Poznato je da su nakon požara u KPZ-u Sarajevo svi pritvorenici prebačeni u KPZ Zenica, odakle su danas dovezena trojica optuženih. Njihovi branioci su se požalili na nemogućnost kontakta s njima, jer su im u Zenici tražena nova odobrenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.