ZAKAZANO ROČIŠTE

Ubice sarajevskih policajaca uskoro pred sudom

Uskoro početak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za likvidaciju Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Advokat Duško Tomić i Aleksandar Macan. Avaz

26.1.2023

U Kantonalnom sudu Sarajevo za ponedjeljak, 30. januar, zakazana je statusna konferencija u predmetu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine.

Zatečeni u krađi

Prema riječima sudije Igora Todorovića, predsjedavajućeg Vijeća, na statusnoj konferenciji bit će dogovorena dinamika zakazivanja glavnih pretresa te određen datum početka suđenja.

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila Golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen te je nakon nekoliko sati podlegao povredama. Poslije četiri godine intenzivne i kompleksne istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu koja je potvrđena u decembru prošle godine.

Policijski uviđaj 2018. godine u Geteovoj ulici. Avaz

Dijelovi vozila

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon, kao i dijelovi puškomitraljeza s 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama. Podizanju optužnice doprinijela je i saradnja Aleksandra Macana s pravosuđem, dok se ostala dvojica brane šutnjom.

Trojica

optuženih su se nedavno pred sutkinjom Melikom Murtezić izjasnili da nisu krivi po tačkama optužnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.