SUD BIH

Detalji s ročišta u slučaju "Memić": Šta su tužioci naveli u završnoj riječi, ko je fingirao dokaze

Zijad Mutap osnovao ovu organiziranu grupu čiji je cilj bio da se prikriju dokazi o ubistvu Dženana Memića

Zijad Mutap i Alisa Ramić- Mutap - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

5.7.2023

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara u završnoj riječi tokom današnjeg suđenja u Sudu BiH za slučaj „Dženan Memić“ zatražili su da se optuženi proglase krivim i kazne za organizirani kriminal, pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

Hasanspahić je naveo da je u toku postupka saslušao 65 svjedoka s dr. Kemalom Dizdarevićem kao 66. svjedokom.

Hasanspahić je citirao Abrahama Linkolna, kazavši „da ne možemo pobjeći od odgovornosti sutrašnjice izbjegavajući današnjicu“.

On je kazao da zna da će Apelaciono vijeće presudu zasnivati na dokazima i da je to jedini način da se optuženi proglase krivim.

Vještak lišen ranijih pritisaka

Hasanspahić je dodao da Tužilaštvo smatra da je Zijad Mutap osnovao ovu organiziranu grupu čiji je cilj bio da se prikriju dokazi o ubistvu Dženana Memića i istraga odvede u drugom pravcu. Pripadnici grupe su postali policajci i to oni koji su trebali pomoći u rasvjetljavanju.

- Molimo vas da odgovorimo u pogledu ugleda pravosuđa u BiH i porodici Memić vratimo zrnce istine - kazao je Hasanspahić.

Vrhovni sud FBiH je rekao da nije bilo saobraćajne nesreće, kako je kazao, događaj je fingiran i izmišljen u određenim dijelovima, a i dokazi su fingirani.

Ključno je, kaže tužilac Hasanspahić, svjedočenje vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji je, kako navodi, nakon sedam godina, lišen ranijih pritisaka, uspio da kaže da je “Dženan svog ubicu gledao u oči”. Samim tim, to znači da je to mogla vidjeti i Alisa, koja je kobne noći bila s njim.

“Tata, zovi svoje ljude”

Govorio je o dnevniku Zijada Mutapa, koji je, kako kažu, počeo da vodi dva sata prije tada stradanja, a sad već, ubistva Dženana. Citirao je njegov dnevnik u kojem se navodi da Mirza, iako je petljanac, prema njegovom mišljenju, nema snage i nije sposoban da naredi ubistvo. Tužilac je kazao da Mutap tu u dnevniku ne govori o saobraćajnoj nesreći već o ubistvu.

Alisa Mutap je prilikom dolaska njenog oca Zijada Mutapa kazala: “Tata, zovi svoje ljude”.

- Ko su ti ljudi. Vidjet ćemo da 9. februara, nekoliko sati nakon događaja, Hasan Dupovac odmah poduzima radnje... Sve nas navodi da je Dženan odveden u smrt. Danas možemo reći da je napadaču gledao u lice... Niko cijelo vrijeme ne zove niti se obraća ucviljenom ocu koji sjedi ovdje iza mene i koji je prava žrtva, njegov sin je pod crnom zemljom - pričao je tužilac Hasanspahić.

Referirao se na izjavu zaštićenog Svjedoka M10 kojem je Hasan Dupovac tražio da mu na bilo koji način dovedu Renault Clio, za kojeg je kasnije utvrđeno da nije imao veze s događajem, te da mu je obećao novac i da “mogu sve uraditi, osim ubistva”. Isti svjedok je navodio da je bio kod porodice Mutap i da je razgovarao s Alisom.

- Tada Alisa govori o malom zelenom autu, kasnije se to pretvara u kombi, pa u raščupano lice tamnog tena koje udara motkom i govori “Eto vam sad”. Veliko je umijeće govoriti neistinu, a da se ne vidi, najokrutnije laži često se izreknu šutnjom, kazao je Vinston Čerčil, a to smo imali u ovom predmetu… Jedini očevidac događaja je Alisa Ramić, tada Mutap. Priča o njenom zdravstvenom stanju nije potvrđena. Njoj je poznat napadač, časni Sude. I u prvoj presudi Sud je naveo “stiče se uvjerenje da je ovom svjedoku sve poznato, ali da ne želi da kaže"- kazao je tužilac Hasanspahić.

Podsjetili su na nestale videosnimke, na bacanje koverte s komadićima stakla od Hasana Dupovca, u kantu za smeće, na krv koju su svjedoci vidjeli na džemperu Alise pri izlasku iz bolnice, a koji nije izuzet na vještačenje, jer da jeste, mnogo toga bi bilo jasnije, kazali su. Naveli su da optuženi Josip Barić nije izuzeo krvavi džemper Alise Ramić na kojem su možda bili tragovi treće osobe.

Nema organske amnezije

Ćazim Hasanspahić je naveo da je fingirano zdravstveno stanje Alise Ramić.

- Danas, s ove distance, nakon sedam godina, vještaci su to potvrdili, nema organske amnezije, niko nije ni tvrdio da je imala potres mozga, zato u dijagnozi toga nema. Bila je svjesna orijentirana i komunikativna, Hitnoj pomoći davala sve podatke, podmetano je da ne zna počinioce ubistva - kazao je Hasanspahić.

Tužilac Dubravko Čampara je istakao da se veliki broj protivpravnih radnji desio u radnjama Hasana Dupovca, koji je bio tada šef saobraćajnih istraga u MUP-u Kantona Sarajevo, te da je dokazano njegovo protivpravno djelovanje.

Nakon tužioca završnu riječ iznio je advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić, koji je spočitao tužiocima da se vode emocijama, a ne činjenicama. S tim u vezi, tvrdi da odbrana, za razliku od tužitelja, raspolaže objektivnim dokazima i da se time treba voditi u ovom dijelu dokazivanja krivice.

Međutim, iako su Kantonalni sud u Sarajevu i Vrhovni sud FBiH još ranije ukinuli presudu prema kojoj je Dženanova smrt posljedica saobraćajne nesreće, u većem dijelu svog izlaganja bazirao se upravo na ovaj dio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.