NASTAVAK SUĐENJA

Mihajlović: U jednom predmetu nedostajalo 5.000 maraka

U pojedinim slučajevima su oduzeti predmeti, osim novca, bili pronađeni u ladičaru Sadine Beridan

Božo Mihajlović. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

5.7.2023

U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedok Kantonalnog tužilaštva KS ispričao je detalje koji su bili obuhvaćeni istragom zbog novca koji je nestao iz kase deponovanih predmeta.

Svjedok Ervin Klempić, istražitelj Tužilaštva BiH, nastavio je svjedočenje započeto 7. juna te objasnio da je bilo neslaganja u vezi s novcem iz kase deponovanih predmeta (KDP) u više slučajeva, među kojima je bio i predmet “Lutka”.

Oduzeti predmeti

Svjedok je govorio kako je u nekim slučajevima u istrazi dolazilo do situacije u kojoj nije bilo naredbe u vezi s povlačenjem novca iz KDP-a, a sam novac nije pronađen. U pojedinim slučajevima su oduzeti predmeti, osim novca, bili pronađeni u ladičaru Sadine Beridan, a koji se, prema njegovim riječima, nalazio u kancelariji Bože Mihajlovića.

U jednom od posljednjih predmeta obuhvaćenog istragom, također je zaključeno da nedostaje određeni iznos.

- Bio je i predmet "Ćosić". Zatražen je povrat novca jer je istraga bila obustavljena, ali novca nije bilo. Zaključeno je da nije pronađeno gotovo 5.000 maraka - rekao je Klempić.

Na upit Vlade Adamovića, branitelja optuženog Mihajlovića, o tome ko je bio osumnjičen na početku istrage, Klempić je kazao kako misli da na startu nije bilo osumnjičenih, da je nakon početka prva osumnjičena bila Beridan, ali ime Bože Mihajlovića se nije spominjalo. Kako je rekao, Mihajlović se u tom kontekstu pojavljuje onda kada je broj predmeta pod istragom postao veći.

Gdje se novac držao

Adamović je pitao Klempića da li se novac u KDP-ovima držao u sefovima, na šta je svjedok odgovorio: “Uglavnom“, a potvrdio je njegovu konstataciju da novca nije bilo kada su sefovi otvoreni.

Adamović je pitao svjedoka da li je tužitelj ikada usmjerio sumnju ka ključarima, na šta je svjedok odgovorio: “Da, na početku“, nakon čega je branitelj tvrdio da osoba koja otvara sef ne može biti van razumne sumnje.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu višem od 100.000 KM.

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Nastavak suđenja

Zlatan Beridan, brat Sadine Beridan, bio je drugi svjedok Tužilaštva koji je ispričao da je sestri u jednom periodu, sa ostatkom porodice, finansijski pomagao. Advokat Adamović ga je pitao da li je mogao primijetiti da je Sadini Beridan “s neba palo 200.000 maraka“, što je svjedok negirao.

Nastavak suđenja je planiran za 19. juli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.