PROCESI

Suđenje Mihajloviću: Od kojih je radnika noćnog kluba "Kiss" oduzet novac, a ko ga je halalio

Svjedokinja Mirojević, inače advokatica, svjedočila je za okolnosti povrata novca za svog klijenta Ersina Mujezinovića

Božo Mihajlović: Suspendirani tužilac. Arhiv

M. AŠČIĆ

6.8.2019

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom državnom tužiocu, koji je u aferi "Nestali novac" optužen za nesavjestan rad u službi. 

Mihajloviću se u ovom procesu sudi zbog nestanka oko 225.000 KM iz sefa Tužilaštva BiH. 

Jutros su saslušana nova četiri svjedoka optužbe, a riječ je o Almiru Koliću, Rasimu Smriki, Senadi Mirojević i Sabahudinu Olovčiću. 

Kolić i Smriko saslušani su za okolnosti pretresa noćnog kluba "Kiss" u Busovači 2006. godine. Oni su tada uhapšeni, a u pritvoru su proveli mjesec.

Kolić, koji je, kako je danas rekao u Sudu, 2006. radio na zagrijavanju noćnog kluba ("ložio vatru"), ispričao je da mu je tada oduzeto 150 KM, 100 eura i da mu taj novac nikad nije vraćen. 

Prema njegovim riječima, nakon izlaska iz pritvora pismeno je na recepciji tražio da mu vrate oduzete predmete, ali je u izjavi SIPA-i kazao da nije tražio povrat novca, što je isto danas potvrdio i u Sudu BiH.

Drugi svjedok, Smriko, koji je u ovom noćnom klubu bio domar, pojasnio je da je od njega prilikom hapšenja i pretresa oduzeto 700 KM te da je i on prilikom izlaska iz pritvora tražio povrat novca. Kako je pojasnio, novac nije dobio, a s obzirom na vremensku razliku od skoro 13 godina, više ga i ne traži.

- Ja sam taj novac halalio - rekao je Smriko.

Svjedokinja Mirojević, inače advokatica, svjedočila je za okolnosti povrata novca za svog klijenta Ersina Mujezinovića. Ova svjedokinja kazala je da je prvi put 2013. godine podnijela zahtjev za povrat novca, ali je tek u februaru 2015. vraćen. Prije toga zbog neažurnosti suda i tužilaštva podnijela je apelaciju Ustavnom sudu BiH. Iako je novac vraćen, danas se nije mogla sjetiti je li  riječ o istim serijskim brojevima koji su oduzeti od njenog klijenta 2006. godine.

Posljednji svjedok, Olovčić, govorio je o okolnostima prodaje stana Mihajlovićevoj daktilografkinji 2010. godine. On je ispričao da je Mihajlovićeva daktilografkinja kupila stan u vrijednosti od 78 hiljada KM. Ispričao je da mu je dala kaparu u kešu od 8 hiljada KM, 60 je hiljada uplatila putem banke, a ostatak, 10 hiljada, također u kešu prilikom potpisivanja ugovora kod notara.

Mihajlovićeva odbrana danas nije postavljala pitanja svjedocima. Advokat Vlado Adamović kazao je da su ovo potpuno irelevantni svjedoci.

- Časni sude, deremo pare ni za šta - rekao je Adamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.