PRVO ROČIŠTE

U Rusiji počinje suđenje američkom novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD

Evan Gerškovič. The Wall Street Journal via AP

D. R.

17.6.2024

Prvo ročište američkom novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu u Rusiji određeno je za 26. juni u Sverdlovskom oblasnom sudu u Jekaterinburgu u Rusiji i bit će održano iza zatvorenih vrata.

- Sverdlovski oblasni sud primio je krivični postupak protiv američkog državljanina Evana Gerškoviča. Organi prethodne istrage ga terete da je počinio krivično djelo iz člana 276. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (špijunaža). Proces će se odvijati iza zatvorenih vrata. Prvo sudsko ročište zakazano je za 26. jun 2024. godine - navodi se u saopćenju suda, prenose RIA Novosti.

Gerškovič, novinar The Wall Street Journal-a (WSJ), tereti se u Rusiji da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. godine prikupio „tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC. proizvodnju i popravku vojne opreme“, piše u saopćenju tužioca.

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.