POLICIJA NA NOGAMA

Uhapšena četiri državljanina Srbije u Austriji: Proizvodili i prodavali drogu

Pretrese vila u Beču izveli su pripadnici Kobre

Pronađena ogromna plantaža kanabisa. LPD Wien

Z. K.

6.7.2023

Pripadnici austrijske policije uhapsili su četiri državljanina Srbije i jednog državljanina Austrije zbog sumnje da su u ovoj zemlji dilali drogu te da su, navodno, prodali gotovo tonu kanabisa.

Pravi trag

Kako javljaju austrijski mediji, droga je proizvođena u vilama, a pretresene su kuće u Beču i Gracu.

Policija pretpostavlja da je riječ o kriminalnoj grupi koja je aktivna od 2021. godine. Početkom ove godine dojava Savezne kriminalističke policije konačno je istražitelje za narkotike Kancelarije kriminalističke policije u Grazu odvela na pravi trag, a pripadnici kriminalne grupe su uglavnom s Balkana.

Mediji pišu da su četvorica srbijanskih državljana i jedan Austrijanac zakupili pet vila u Grazu i Beču. Prvi pretres jedne od vila obavljen je još u martu kada je uhapšen 35-godišnji operater, koji je bio nešto poput logističke podrške, a tu je pronađena ogromna plantaža kanabisa na četiri sprata, objašnjava Hermann Ozvirck, rukovodilac Odjeljenja za narkotike.

Devet šatora

- Imali su devet šatora za uzgoj, gotovo 1.500 biljaka, a zatim smo pronašli 20 kilograma takozvanih ostataka. Od 40 do 50 kilograma možda je prethodno izvađeno iz pogona i pušteno u promet. U Beču su pogoni bili slične veličine, tj. najmanji pogon je imao 1.040 biljaka, a najveći je imao 1.617 biljaka – kazao je Ozvirck.

Pretrese vila u Beču izveli su pripadnici Kobre, a uspjeli su uhapsiti navodnog vođu grupe, 39-godišnjeg državljanina Srbije. Također, tokom te akcije uhapšena su i dva državljana Srbije koji su gajili i brinuli se o zasadima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.