BIVŠI TUŽILAC

Suđenje Mihajloviću: Novac oduzet tokom racije u klubu nikada nije vraćen

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac

Božo Mihajlović. Avaz

A. O. / BIRN BiH

19.7.2023

U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavili su da novac koji je oduzet tokom pretresa noćnog kluba u Vitezu 2006. godine nije nikada vraćen.

Samir Zukan se prisjetio noći iz 2006. godine te pretresa kluba “Zamak” u Vitezu, čiji je bio vlasnik. Ispričao je da je bila racija u 12 sati, kada nije bio u klubu te kada je ušlo mnogo policije, nakon čega je došao jer ga je maloljetni sin obavijestio o tome. Naveo je da je racija rađena zbog navodne prostitucije.

Oduzeli mu pištolj

Posvjedočio je da na početku Božo Mihajlović nije bio prisutan, ali da je poslije došao. Svjedoku Zukanu su tom prilikom oduzeti: pištolj, za koji je imao dozvolu, pet papira od auta za koje je imao saobraćajne dozvole, glavna jedinica za računar, njegova dva telefona te jedan od sina.

Dodao je kako mu je sve vraćeno osim oduzetog novca u iznosu od 2.500 konvertibilnih maraka. Nakon što mu je tužiteljica Medina Džerahović predočila dvije potvrde o privremenom oduzimanju predmeta iz februara 2006., svjedok je potvrdio potpise. Kazao je da je tokom pretresa bio prisutan i njegov maloljetni sin Damir Zukan, te kako je čuo da je tom prilikom od izvjesne Slađane Toković oduzeto 100 eura ili 100 maraka.

Na upit optuženog Bože Mihajlovića da li je tačno da je tom prilikom od svjedoka oduzeto 500 maraka, dok je ostali novac oduzet od njegovog sina, koji je tog dana radio kao zamjena konobaru, svjedok je rekao da jeste tako bilo, ali da je on potpisao potvrdu jer je njegov sin bio maloljetan.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu više od 100.000 maraka.

Osuđen na pet godina

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Damir Zukan je posvjedočio da je 2006. imao 16 godina te da je te noći tokom pretresa zamijenio konobara. Tada mu je oduzeto oko 2.500 ili 2.600 maraka, pasoš te mobilni telefon. Izjavio je da mu je samo pasoš vraćen. Odgovarajući na pitanja odbrane, on je naveo da je novac koji mu je oduzet bio pazar.

Dodao je da se sjeća optuženog Mihajlovića jer su sutradan bili u Sarajevu, dok ga je te večeri vidio nekada kasnije.

Nastavak suđenja je 6. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.