NAPADAČ U BIJEGU

Ko je Adi Nukić koji je ranjen u pucnjavi u Istočnom Sarajevu?

Tužilaštvo je u tom periodu smatralo da je Nukić nabavljao drogu iz Nizozemske od Mirze Gačanin

Adi Nukić. Avaz

19.7.2023

Adi Nukić ranjen je u pucnjavi koja se desila danas u Istočnom Sarajevu ispred jednog ugostiteljskog objekta, a iza njega ima niz krivičnih djela koje je počinio.

Nukić je, kako je i ranije portal „Avaza“ pisao član Keljmendijeve bande, a od ranije je poznat policiji.


Njega su 2015. godine pripadnici Policijske stanice Ilidža, u martu uhapsili zbog sumnje da je počinio četiri krivična djela utaje te krivično djelo iznude.


Nukić je u četiri navrata prisvajao tuđa vozila. Za peto vozilo, koje je, također, prisvojio, od vlasnika je tražio novac za povrat. Nukića je 2014. godine MMA borac Denis Stojnić iz Sarajeva optužio da ga je prevario, odnosno da je njegovih pet vozila predao automafiji.

Bez razloga pretučen

S druge strane, Nukić je tada tvrdio da je, zapravo, bez razloga pretučen. Stojnić je, pak, kazao da je samo pokušao da vrati novac koji je morao dati za povrat svojih pet vozila.


Nastavljajući aktivnosti na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su pronašli i uhapsili Adija Nukića 05. oktobra 2022. godine kada su izvršeni pretresi na području KS s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenih krivičnih djela.

Nukić je tada bio zdaržan u prostorijama MUP-a. On je sutradan prebačen u Tužilaštvo, a akcija je sprovedena u sklopu aktivnosti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Povezanost sa Sky-om i Anom

Ove aktivnosti bile su nastavak operacija u predmetima sa dešifrovanim aplikacijama Sky i Anom.

07. oktobra 2022. nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Adija Nukića, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Mjera pritvora

Mjera pritvora tada je bila predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

- Osumnjičeni se, između ostalog, tereti da je kao pripadnik organizirane kriminalne skupine, koja je komunicirala putem zaštićenih aplikacija, kao korisnik dva Sky naloga, tokom 2020. i 2021. godine učestvovao u dogovaranju, preuzimanju, prijenosu, skrivanju i daljoj distribuciji, velikih količina opojnih droga spid (speed), marihuana, kokain i heroin, nekada u količinama od više kilograma, radi prodaje na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i krijumčarenja i prodaje opojne droge u inozemstvu. Mjera pritvora potrebna je jer Tužilaštvo BiH u predmetu Elvis Keljmendi i drugi, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz zemalja regiona i EU provodi opsežnu istragu sa ciljem identificiranja svih pripadnika organizirane kriminalne skupine i dokumentiranja brojnih kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, upućen je Sudu BiH – rečeno je 2022. u oktobru iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je u tom periodu smatralo da je Nukić nabavljao drogu iz Nizozemske od Mirze Gačanina, a zatim po uputama Keljmendija prodavao u Sarajevu. Od prodaje narkotika kupovali stanove u Sarajevu i Lukavici.

Osim Keljmendija, 2022. godine uhapšeni su bili Ajlin Ahmić i Anel Sejfović i to svi u akciji "Rez".


Potom, Sud Bosne i Hercegovine je 7. oktobra 2022. godine u predmetu Blaženko Rašević i drugi prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 7.10.2022. i donio rješenje kojim je osumnjičenom Adiju Nukiću određen pritvor, koji je po tom rješenju mogao trajati najduže mjesec dana, računajući od dana hapšenja, tačnije od 5. oktobra do 5. novembra 2022. godine ili do nove odluke Suda.

Pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Stanislav Gluhajić, 04.01.2023. razmatran je prijedlog Tužilaštva BiH da se Adiju Nukiću, članu narkogrupe Elvisa Keljmendija, produži pritvor za naredna tri mjeseca (op.a. u tom vremenskom periodu), kako bi se se istražni postupak mogao neometano nastaviti, obzirom na težinu i karakter krivičnog djela.

Državni tužilac Džermin Pašić toga dana je istakao da se Adi Nukić pojavljuje u komunikacijama na aplikaciji Anom, te da je osim s Keljmendijem o ostalima povezan za grupom Adela Kabaša (op.a. koji je u bijegu zbog ubistva Mehmeda Ramića).

Odbijanje prijedloga

Branilac Adija Nukića, advokat Rijad Kapo zatražio je da se prijedlog odbije kao neosnovan, te da se Nukiću eventualno izreknu mjere zabrane.

05.01.2023. godine Nukiću je pritvor produžen, a 04.04.2023. njemu je ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.