PONAVLJANJE POSTUPKA

Advokat Mehmedbašić za "Avaz": Optuženima za zarobljavanje muškarca i bludne radnje, ukinuta presuda

Dvojica bila osuđena na 12,5 godina zatvora

Mehmedbašić: usvojena žalba odbrane. Avaz

22.7.2023

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su Matej Štrafel i Elvir Smajić bili osuđeni na ukupno 12 godina i šest mjeseci zatvora za protupravno lišenje slobode, razbojništvo i bludne radnje, potvrdio je za portal „Avaza“ advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa optužene.

- Usvojena je žalba odbrane, presuda je ukinuta i predmet je Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno suđenje - kazao je za „Avaz“ Mehmedbašić.

Čekićem onesvijestili žrtvu 

Optuženi se terete da su 2. februara 2022. godine u popodnevnim satima, u stanu Mateja Štrafele u ulici Odobašina, pozvali S.H. da dođe u stan kod Štrafele koji je odmah zaključao vrata i ključ predao optuženom Smajiću. Smajić je potom čekićem udario S.H. po glavi koji je odmah izgubio svijest. Potom su mu pertlama vezali ruke i noge te stavili komad tkanine u usta koja su oblijepili selotejp trakom.

U jednom momentu Smajić je oštećenog nožem ubo u lijevu natkoljenicu, nakon čega su ga on i Štrafel udarali po cijelom tijelu. Skinuli su mu odjeću, a nakon toga je Štrafela uzeo njegov pasoš i 320 KM koliko mu je našao u džepu. Novac i pasoš predao je Smajiću koji je potom napustio stan.

Tražio da ga oralno zadovolji

Optuženi Štrafel, prema navodima iz optužnice, nastavio je da zlostavlja oštećnog, držeći ga i dalje svezanog, a onda je tražio da ga oralno zadovolji što je oštećeni odbio, koji se uspio djelimično odvezati, oslobodivši ruke, nakon čega je pozvao policiju koja je ubrzo došla.

Nakon izricanja presude, Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor optuženima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.