PRVOSTEPENA PRESUDA

Ljubušaci osuđeni na 7 godina i 8 mjeseci zbog pucanja na supružnike i njihovo dijete

Terete se za pokušaj ubistva i nanošenje teške tjelesne povrede

Kantonalni sud Široki Brijeg. Facebook

FENA

24.7.2023

Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu dokazalo je krivicu Ljube Lauca (1990.) i Juraja Lauca (1984.) iz Ljubuškog, zbog kaznenih djela ubojstvo u pokušaju i teška tjelesna ozljeda, na štetu J.P., M.P. i njihovog djeteta L.P.

Ispitivani svjedoci i vještaci

Optužnicu pred sudom zastupao je tužitelj Josip Aničić, koji je krivicu optuženika dokazao pozivanjem i ispitivanjem svjedoka oštećenih, svjedoka očevidaca događaja, vještaka za balistička vještačenja Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' iz Republike Hrvatske, te vještaka za vještačenje tjelesnih ozljeda.

Osim toga, sudu je prezentirano više od 30 materijalnih dokaza, izvijestili su u ponedjeljak iz Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

Presudom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, Ljubo Lauc i Juraj Lauc osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 7 godina i 8 mjeseci.

Ljubo i Juraj Lauc su 5. decembra 2019. godine u mjestu Lisice, Ljubuški, pucali iz automatske puške iz vozila BMW kojim je upravljao Juraj Lauc, na vozilo Golf IV u kojem su se nalazili J.P., M.P. i njihovo dijete L.P.

Izašli su iz vozila i fizički nasrnuli na njega

Kada je J.P. zaustavio vozilo, izašli su iz vozila i fizički nasrnuli na njega, udarajući ga rukama, nogama i kundakom puške po glavi i tijelu. To su učinili u stanju bitno smanjene ubrojivosti zbog toga što je J.P. četrnaest dana prije toga zajedno s još jednom osobom fizički nasrnuo na Ljubu Lauca i odgrizao mu komad uha, stoji u saopćenju.

Presuda je nepravomoćna i stranke imaju pravo izjaviti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.