BRZA REAKCIJA UPSUL-A

Incident u Crnoj Gori: Gliser potonuo, spašeno devet ljudi

Još uvijek nisu poznati razlozi potonuća

Incident u Crnoj Gori. UPSUL

S. S.

27.7.2023

Novi incident na moru u Crnoj Gori desio se danas nešto prije 18 sati kod rta Veslo na obali poluostrva Luštica kada je potonuo gliser "Baracuda".

Spašeno je svih devet osoba koje su bile na gliseru - skiper i osam putnika.

Prema informacijama koje je dobila Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL), gliser "Baracuda" koji vozi izletnike u posjetu Plavoj špilji, tamo je počeo da tone iz za sada još nepoznatih razloga.

Reakcija UPSUL-a

Dvije ženske osobe sa havarisanog glisera su odmah izvučene iz mora i spašene, a nakon toga su spašeni ostali ljudi sa "Baracude".

UPSUL je pod hitno na mjesto incidenta uputila plovilo firme Marina Zelenika iz Herceg Novog, dok je iz Luštice Bay u pomoć ka Plavoj špilji isplovio gliser tivatske firme Una.

Prema riječima pomoćnika direktora UPSUL-a za traganje i spašavanje na moru Žarka Lukšića, potonuo je gliser "Baracuda" koji je zvanično registrovan na kapacitet od 11 putnika.

Akcija spašavanja

"Baracuda" je potonula, ali nije legla na dno mora, već se još uvijek zbog vazduha u uzgonskim tankovima, gliser održava tik ispod morske površine.

U toku je akcija spašavanja glisera, ali njegovo tegljenje do najbližeg adekvatnog mjesta na obali gdje bi se "Baracuda" mogla izvući, trenutno veoma otežavaju veliki talasi i jak vjetar.

Prevrnuti potonuli gliser na sigurno pokušava da otegli pilotski čamac Marine Zelenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.