POTRESNA ISPOVIJEST

Enisu Klepo, uposlenicu hotela u Jablanici, pretukao poslodavac: Pokušala sam se braniti, vrijeđao me, on ima 160 kila!

Imam dva prijeloma lijevog oka, u pitanju su jagodična kost i krajnji kraj oka, rekla je Klepo

Enisa Klepo: Suprotstavila se Džafiću. Facebook / Avaz

5.8.2023

Slučaj premlaćivanja uposlenice hotela u Jablanici potresao je bh. javnost, a, kako je za „Dnevni avaz“ ispričala Enisa Klepo, zadobila je teške tjelesne povrede.

Kako smo prvi objavili, nju je pretukao poslodavac Amir Džafić, koji je bio u pritvoru iz kojeg je pušten na slobodu.


Džafić: Pretukao radnicu. Avaz / Privatni arhiv

- Šta da kažem?! Katastrofa - počela je svoju emotivnu ispovijest Klepo, koja je uposlenica tog hotela bila dvije godine, a sukob je nastao kada je rekla da želi dati otkaz.

Najavile otkaz

- Prije desetak dana moje kolegice i ja najavile smo otkaz, s tim da smo razmišljale da ćemo raditi do 10., 11. mjeseca, dok druga kolegica odlazi u devetom mjesecu zato što joj počinje nastava na fakultetu. Međutim, kada smo tu vijest saopćile nadređenima, tačnije direktorici Ines Džafić, ona nije baš najbolje podnijela tu vijest. Ogradila se od priče, kao da to nju ne zanima te da, ako želimo, možemo ići, nije problem. Međutim, njen suprug Amir Džafić je to podnio mnogo gore i krenulo je maltretiranje i verbalno ponižavanje. Govorio nam je: „Hajde sad, čistite prozore, podove.“ Ako radim kao recepcioner, zar je opis mog posla da budem i čistačica? Mi smo sve to trpjele, dok se jednog dana nismo dogovorile da odlazimo u avgustu. Čekale smo priliku da sretnemo njegovu suprugu Ines. To se desilo 31. jula u prvoj smjeni, bila je kolegica i ona je rekla Ines da mi napuštamo posao. Kada primimo plaću, više nećemo raditi - prepričava nam Enisa.


Dodala je da je Ines Džafić verbalno napala njenu kolegicu što napuštaju hotel u jeku sezone. Ističe da im je Ines kazala da ignoriraju postupke Amira i da nastave raditi kao i ranije. Naglasila je da ona ništa nije učinila kako bi zadržala radnice na poslu niti im je ponudila alternativu, zaštitu, podršku.

- Nakon što se verbalno obračunala s kolegicom, poslala je Amira Džafića da isto kaže toj kolegici. Ona se nije prepirala s njim. Druga kolegica je isto prošla kao i prva, svađa, ponižavanja i ružne riječi. Džafić joj je rekao da može naći „70 takvih“. Sve tri smo pošteno i časno odradile svoj posao. Radile smo za siću, 700 KM. Kad smo rekle da odlazimo, podigli su nam plaću za 100 KM, gdje smo rekle: „Parama nas nećete zadržati“ - ističe ona.



Enisa Klepo u bolnici. Avaz

Dodala je da je taj dan imala slobodno te da je 1. avgusta, kada je došla na posao, dan tekao uobičajeno, ali je od kolega čula da se održao sastanak koji je sazvala Ines.

Udaranje pesnicama

- Amir i Ines iznosili su optužbe na moj račun, kako ja unosim nemir u objekt te da sam ja nagovorila kolegice da daju otkaz. Dovoljno smo odrasle i pametne da same donosimo odluke. Nisam na njih vršila pritisak. Bila sam ljubazna prema gostima uprkos tome što sam trebala napustiti radno mjesto. U 20 sati došla je Ines, gdje je suočavam s tim da nije uredu da priča laži o meni. Najavila sam otkaz, jer ne želim da se bavim tim poslom. Po struci sam diplomirani pravnik i želim se baviti onim za šta sam se školovala. Ines je potvrdila da je mene tračala uz obrazloženje da i ja nju tračam. Nakon toga je pozvala Amira na telefon, koji je rekao da idem kući. Ines mi je rekla: „Odlazi odavde“, na šta sam joj rekla da ne želim dok ne dobijem plaću – govori Klepo.

Klepo: Zadobila povrede od udaraca u glavu  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ines joj je tada poručila da joj nikad neće platiti. Džafić je došao, a Enisa nije željela izaći iz hotela dok joj ne isplate plaću za prethodni mjesec.

- Onda je krenulo batinanje. Sjedila sam na stolici. Podigao me, poderao mi majicu. Udario me pesnicom, što su zabilježile kamere. Ustala sam i pokušala da se verbalno odbranim. Kako da se branim? Ja imam 60, on ima 160 kilograma. On je jedan konj. Povukao me do zadnjeg ulaza, gdje nema kamera. Ines se sakrila iza kioska, kuhar je također pobjegao. Kuharica je bila između mene i Džafića i pokušala nas razdvojiti - kaže Enisa Klepo.

Dodaje da je najviše udaraca dobila u predjelu glave. Nazivao ju je i pogrdnim imenima.

Nekoliko prijeloma kostiju

- Samo se sjećam da sam bila na stepenicama koje vode do bazena, gdje sam rekla da prestane, samo da mi da mobitel da obavijestim roditelje. Ustala sam i rekla mu da se pomjeri. Nekim čudom se pomjerio i rekao da mi neće platiti. Pozvala sam roditelje i momka. Došla je policija. Roditelji su me odveli u Hitnu. Svi iz smjene su plakali kada su me ugledali. Poslali su me u Mostar u bolnicu. Bila sam dva dana u bolnici. Konstatirali su da imam teške tjelesne povrede. Imam dva prijeloma lijevog oka, jagodična kost i krajnji kraj oka. Sva sreća pa sam izbjegla taj operacijski zahvat. Desno oko mi je u podljevima - priča potresno Klepo.

Najavljeni protesti

- Država je, koliko vidim, na nogama. Moja majka je bila uz mene, kao i otac, amidža, moj momak. Udruženja u BiH su se podigla i dala su mi podršku, udruženja koja su nastanjena u Konjicu, Mostaru i drugim gradovima. To će biti iduće sedmice. Voljela bih da sve bude popraćeno - zaključuje Enisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.