MOSTAR

Bolesna praksa napada na medije u sudnicama: Đugum na ročištu prozivao novinarku "Dnevnog avaza"

Nije bilo reakcije zbog napada na novinarku, a Đugumova odbrana obrušila se na tužioca

Sado Đugum se i dalje nalazi u pritvoru. Avaz

Meliha Smajkic

2.9.2023

U nastavku suđenja Sadi Đugumu (45), optuženom za organizirani kriminal u vezi s više krivičnih djela, među kojima je i navođenje na prostituciju, kao svjedokinja optužbe, iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Tuzla, dovedena je Nejra Jusufović. Ona je zbog krivičnog djela organizirani kriminal i navođenje na prostituciju u Sarajevu osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina i 10 mjeseci.

Skakanje s klupe

Jusufović je, u pratnji policijskih službenika KPZ-a Tuzla, u sudnicu dovedena s pancirom na sebi, a bila je vidno uplašena. Nakon što je na samom početku svjedočenja izjavila da je psihički „pala“, jer je saznala da joj je djed u bolnici te da osjeća tugu, ali i strah, uslijedila je reakcija advokata Emira Karače, koji, zajedno s Draganom Barbarićem, zastupa Đuguma.

Potom je Đugum naglo ustao s optuženičke klupe i dobacio da je uopće ne poznaje. Na to je oštro reagirala predsjedavajuća Sudskog vijeća Danijela Dalipagić-Rizvanović, koja je konstatirala da je upravo „skakanje s klupe proizvelo strah kod svjedokinje“, nakon čega je dala kraću pauzu.

Međutim, ni nakon pauze, uprkos tome što joj je sutkinja Dalipagić-Rizvanović kazala „da se apsolutno ne treba plašiti“, Jusufović se nije dugo zadržala na klupi za svjedoke.

Potvrdila je da se 2012. godine bavila prostitucijom za Đuguma u Sarajevu, kao i S. H., koja je tada bila maloljetna.

Nakon njenog svjedočenja Sudskom vijeću se obratio Đugum, kazavši da je „nikad u životu nije vidio“. Iznio je da mu je ona namješten svjedok te da su do njega došle provjerljive informacije o tome da Jusufović i S. H. namjeravaju promijeniti iskaze, jer je na njih, kako je naveo, vršen pritisak.

Upitao je Sudsko vijeće mogu li SIPA, OSA ili bilo ko sve to istražiti.

Između ostalog, obrušio se i na pisanje „Dnevnog avaza“, rekavši da je objavljen tekst u kojem piše da on rukovodi kriminalnom grupom iz zatvora te da su u nekoliko navrata vršeni pretresi, ali da mu telefon nisu našli.

Optužbe odbrane

Prozivao je novinarku „Avaza“ koja je bila u sudnici, iako je autor teksta na koji je reagirao drugi novinar, te da je pisano da mu je pronađen i Sky telefon, kao i da se to nikada nije demantiralo. Naveo je da se utječe na svjedoke ucjenjivanjem zbog njihovih krivičnih djela.

- Nisam cvjećka, ali nisam ni monstrum - rekao je Đugum.

Jusufović iz KPZ-a Tuzla doveli u panciru. Avaz

Sutkinja je podsjetila Đuguma na to da ima dva advokata i da Sud nije taj koji vodi istragu.

Nakon toga se advokat Karača obrušio na postupajućeg tužioca Tužilaštva HNK Kemala Maksumića, kazavši kako je „davno izgubio osjećaj“, ali i da „prijeti, podmeće, utječe na svjedoke“, ocijenivši i da je pristrasan.

I na to je uslijedila oštra kritika predsjedavajuće Sudskog vijeća, koja je Karači kazala da tužioca kvalificira bez dokaza.

Međutim, i tužilac Maksumić je odgovorio Karači, ustvrdivši da su njegove optužbe potpuno neetične i naglasivši da je mogao tražiti njegovo izuzeće.

Budući da se žalio i da je, zapravo, tu temu načela odbrana, tužilac je rekao da će predložiti i Sky komunikaciju koju je optuženi vodio, presude izrečene njegovom puncu zbog podstrekavanja na davanje lažnog iskaza, a, također, kazao je da se protiv Đuguma vode još dvije istrage, između ostalog, i kako je rukovodio grupom iz pritvora.

Svjedočio je i prim. dr. Omer Ćemalović, koji je, zajedno s Elvedinom Dervović, sačinio sudsko-psihijatrijski nalaz i mišljenje o psihičkom stanju S. H.

Cijena spolnog odnosa i do 1.000 eura

Jusufović je u kratkom svjedočenju navela da je S. H. upoznala pod drugim imenom, a kazala je i da su klijentima prodavali kokain. Cijene usluga za prostituciju su bile 1.000 KM „našim“, a strancima 1.000 eura. Potvrdila je da je od optuženog pretrpjela psihičko i fizičko nasilje, međutim, na pitanje tužioca Kemala Maksumića da opiše to nasilje, ona nije bila u stanju da nastavi sa svjedočenjem. Predočeno joj je da će ponovo biti pozvana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.