ORGANIZIRANI KRIMINAL

Đugum ostao sam na optuženičkoj klupi, javnost isključena tokom svjedočenja oštećene za prostituciju u Mostaru

Adnan Šljivić, Alen Fale, Ismet Vrce i Armin Pajić se nagodili s Tužilaštvom HNK

Đugum: S hapšenja. Avaz

Meliha Smajkic

21.7.2023

Adnan Šljivić (37) i Alen Fale (32), članovi grupe optužene za organizirani kriminal, koju je predvodio Sado Đugum (45), nagodili su se s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema Sporazumu o priznanju krivice, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i po za Šljivića i tri godine za Falu.

To je danas izneseno u nastavku suđenja ovoj grupi optuženoj za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, podstrekivanje na ubistvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, koja su počinili od 2019. do avgusta 2021.godine. Među krivičnim djelima koja su navedena u optužnici su i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje.

Sudsko vijeće kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u čijem su sastavu Elis Sultanić i Merima Ćatić su konstatirali da se sudski postupak u odnosu na njih razdvaja. Također, to se odnosi i na Ismetu Vrcu zvanog Hipa (63), optuženog za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i Armina Pajića (47) koji se teretio za pomaganje u izvršenju krivičnog djela izazivanja opće opasnosti, budući da su se i njih dvojica nagodili za blaže zatvorske kazne. Vrce je, prema Sporazumu, prihvatio kaznu zatvora u trajanju od godinu, a Pajić uvjetno od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu i po.

Đugum je tako danas ostao sam na optuženičkoj klupi. Na današnjem ročištu su saslušani svjedoci optužbe u vezi s krivičnim djelima navođenje na prostituciju i trgovina ljudima za koje je optužen , isključivo, Đugum, a koja se odnose na period od 2012. godine, kada je on, prema navodima optužnice upoznao tada maloljetnu S.H. te je, zapravo, kao 14-godišnju djevojčicu navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga sve do 2013.godine, kada ju je otac pronašao i vratio kući. Također, to se ponovilo i tri godine kasnije, kada ona ni tada nije bila punoljetna, a koju je uz povremenu upotrebu sile, opojnih droga i alkohola doveo u stanje potčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Najprije su svjedočila dvojica braće, Amel i Aldin T., u čijoj je porodičnoj kući S.H. stanovala kao podstanar. Obojica su kazali da poznaju Đuguma, kao i da im je poznato to da se s S.H. s njim družila te da je dolazio po nju skupocjenim automobilima nedaleko od kuće. Ona im je govorila kako je ona Đugumova djevojka, a naveli su da u kuću nije dovodila muškarce.

Na upit Đugumovih branilaca, kazali su kako nije imala ograničenu slobodu kretanja.


Kantonalni sud Mostar: Razdvojen postupak. M. Smajkić

Danas je svjedočio i E.H., otac S.H., koji je ispričao da je ona, kao 15-godišnjakinja pobjegla od kuće, a nakon svojevrsne agonije koju je prošao dok je tragao za njom, što je i policiji prijavljivao, jedan muškarac mu je rekao : „Odveo ti je Sado“. Nakon što ju je uspio pronaći u jednoj kući u Mostaru, opisao je i u kakvim je uvjetima zatekao, „maltene dijete je bilo golo“. U kući je bila, rekao je, još jedna djevojčica, a svoju kćerku je uspio tada odvesti kući (jedan grad u Bosni op.a.), a zapravo mu je bilo jasno čime se bavi, odnosno kazao je da je „gospodin Đugum prodavao“. Poslije nekih godinu i po boravka kući, situacija se ponovila. Svjedok je kazao kako ga je Đugum pozvao na telefon jednom prilikom te da su se našli na kafi u jednom tržnom centru, kada mu je on rekao da će njegovu kćerku „iškolovati i napraviti od nje gospođu“.

-Ja sam bio izgubio kontrolu nad djetetom, a bio sam nemoćan. On je bio prejak, ne govorim fizički, već je imao ljude iza sebe-kazao je E.H. Rekao je i da je prije svjedočenja dobivao prijeteće poruke tipa: „Pazi se dobro, jezik je predug“.

Nakon njega je svjedočila S.H., međutim, radi zaštite privatnosti oštećene, javnost je bila isključena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.