VRHOVNI SUD FBIH

Pravomoćno osuđen za ubistvo nakon 13 godina bijega: Muamer Pešković ide u zatvor na 11 godina

Nožem usmrtio Suvada Poharu u njegovoj kući

Policija na uviđaju 2009. godine. Avaz

18.9.2023

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Muamer Pešković osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina zbog ubistva Suvada Pohare 2009. godine, potvrđeno je za “Avaz” iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog suda Sarajevo.

Ponio nož

Pešković, koji je sve ove godine bio u bijegu, pritvoren je 21. aprila prošle godine.

Za ubistvo Suvada Pohare u Kantonalnom sudu Sarajevo je 2013. na 15 godina zatvora nepravomoćno osuđen Kemal Muhović (27), državljanin Srbije koji se nakon ubistva nalazio u bijegu do 28. januara 2011., kada su ga vlasti Republike Hrvatske izručile Bosni i Hercegovini. Sud je utvrdio da je Muhović kao saizvršilac počinio ubistvo.

Utvrđeno je da su Kemal Muhović, Muamer Pešković te još jedna osoba u pet sati ujutro 14. maja 2009. godine došli pred kuću Suvada Pohare u ulici Mahmuta Bušatlije. Muhović je sa sobom ponio nož.

Četiri uboda

Nakon što su provalili u kuću Suvada Pohare, Pešković i Muhović su ga zatekli na spavanju, te nakon fizičkog napada i više udaraca šakama i nogama po cijelom tijelu zadali su mu četiri uboda kuhinjskim nožem. Tri rane u predjelu grudnog koša bile su smrtonosne.

Do kuće nastradalog Peškovića i Muhovića dovezao je automobilom Nihad Šehić, koji je ranije osuđen kao pomagač u odvojenom postupku.

Sukob na Stojčevcu

Kako je u optužnici navedeno, ubistvu je prethodio incident u kojem su Muhović i ubijeni Pohara učestvovali dan ranije na lokalitetu Stojčevca, općina Ilidža. Tada je došlo i do fizičkog sukoba između njih dvojice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.