OKONČANO SUĐENJE

Prijedorčanin osuđen na dvije godine zatvora zbog silovanja komšinice

Oborio ju ne tlo, žena sepokušala odbraniti

Presudu izrekao Osnovni sud. Avaz

B. C.

25.9.2023

Osnovni sud u Prijedoru osudio je na dvije godine zatvora D.M. zbog krivičnog djela silovanje, saopćeno je iz ovog suda.

Navedeno je da je oštećenu M.Đ. uputio na parnični postupak u pogledu imovinskopravnog zahtjeva.

Pritvor uračinat u kaznu

- Optuženi D.M. se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine u koju se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 1. aprila do 1. maja 2017. godine. Optuženi D. M. se obavezuje da sudu, na ime troškova krivičnog postupka plati 2.167,88 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude u korist budžeta RS - ističe se u presudi Osnovnog suda u Prijedoru.

U presudi se navodi da je 1. aprila 2017. godine oko 22.30 sati, u mjestu Kamičani, grad Prijedor, nakon što je oštećena koja je prethodno boravila u njegovoj porodičnoj kući, krenula svojoj kući idući prečicom preko obližnje njive, pošao za njom u namjeri da nad oštećenom izvrši obljubu.

- Kada ju je sustigao oštećenu primjenio je silu, te istu uhvatio za nogu, usljed čega je oštećena pala na tlo, gdje su se međusobno hrvali, jer je oštećena pokušavala da optuženog skine sa sebe, a pri tom je molila optuženog da je pusti da ide svojoj kući, a što optuženi nije učinio, već je oštećenoj počeo da skida donji dio trenerke i gaće, a sebi hlače i gaće, i pri tom joj upućivao prijetnju: „Sad ću te silovati, ubiću te ako mi ne dadneš, na šta mu je ona govorila da je pusti i počela je zvati svog sina- navedeno je u presudi.

Oštećena dozivala pomoć

Nesretna žena koju je silovao dozivala je upomoć sina. Prvi je dotrčao komšija, a potom još troje ljudi među kojima i brat osumnjičenog nakon čega optuženi D. M. prestao sa navedenim radnjama.

- Dakle, upotrebom sile drugoga prinudio na drugu polnu radnju čime je učinio krivično djelo „Silovanje“ iz člana 193. stav 1. KZ RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.