SRAMOTNO

Javnost ogorčena zbog odluke Vrhovnog suda: Borimo se protiv femicida, a ubici se ukida presuda

Ubistvo Alme Kadić nije bilo opomena za institucije da zaštite druge žene

Eldin Hodžić ubio suprugu Almu Kadić pred očima njihove kćerkice. Avaz

E. Trako-B. Cerić

28.9.2023

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog ubistva supruge Alme Kadić.

Borba za pravdu

Riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda, a izrečena je za krivično djelo nasilje u porodici, no presuda je poništena.

Postavlja se pitanje jesu li neke procesne povrede bile važnije od opće negativne poruke koju je poslala ova odluka Vrhovnog suda FBiH.

Što je najgore, ova odluka je donesena nakon brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, likvidacije Aide Dendić u Zavidovićima, te borbe Klare Buntić, koju je pretukao suprug Denis.

Ukidanje presude za svirepo ubistvo izazvalo je ogorčenje u javnosti, no najteže je palo članovima porodice. Godinama se porodica Kadić borila za pravdu, a sada će, nakon presude Vrhovnog suda FBiH, ponovo njena majka Sevda, koja je ostala jedini živi svjedok, morati preživljavati sav užas koji je doživjela.

U izjavi za "Avaz" Almedin Kadić, brat ubijene Alme, rekao je da je najžalosnije što ubistvo njegove sestre nije bilo opomena za institucije da zaštite druge žene.

- Opet je u fokusu svega poništenje njegove presude. Omar Mjesečar da izjavu i kaže: "Poništenje presude, idemo sve ispočetka." Fokus svega je on, a nisu fokus Nizama, ubistvo u Zavidovićima, nije fokus moja sestra - naveo je Kadić.

On je istakao da se već dvije i po godine bori za pravdu, za istinu, za djecu i želi da niko ne doživi ono što je njegova porodica doživjela.

Almedin Kadić: Borim se da se to više nikome ne ponovi. CH

- Borim se, zbog naše djece, da se to nikada ne ponovi, da bude opomena. Četvrtog jula 2021. sestra mi je nastradala, 2. septembra 2021. otac je preselio, nakon svega što se desilo, nije mogao izdržati. I danas moja borba traje zbog njenog djeteta. Curica je sa mnom, ostala je, to dijete je krenulo u prvi razred, jutros (jučer, op.a.) sam je odveo u školu i jutros treba neko da joj kaže: "Babi su ti poništili presudu." Ja to ispočetka proživljavam. Žalosno, žalosno za našu državu - kazao je Kadić.

Hitac u glavu

Posebno je naglasio da je žalosno što se ovo dešava u trenutku kada se sve više ukazuje na borbu protiv femicida nakon niza brutalnih ubistava žena u BiH.

- Mi se borimo protiv femicida, a onda se njemu (Eldin Hodžić, op.a.) poništava kazna. Je li to ohrabrenje tim ljudima da nastave to činiti, da nema ruke pravde za njih - upitao je Kadić.

Eldin Hodžić je 4. jula 2021. godine u poslijepodnevnim satima hicem iz pištolja ubio Almu pred očima njihove tada četverogodišnje kćerkice. Hodžić je prethodno Almi zadao nekoliko udaraca, zatim ju je pištoljem udarao po glavi, a potom joj je pucao u potiljak. Na tijelu nastradale pronađeno je 18 povreda.

Poslljednja riječ koju je Alma izgovorila prije nego što je izdahnula bilo je ime njene djevojčice.

- Jedina sam ostala živi svjedok. Ostala sam živa, iako je i meni prijetio. Kada su me pitali, ubica mi je govorio da lažem. Ništa ne može vratiti Almu ni moju ranu zaliječiti. Ostali su mi sin i njeno dijete, ali moja rana stoji. Ima Onaj gore, on će svima suditi, on je najpravedniji. Mislim da će se poslije ove presude svaki nasilnik dobro zapitati šta radi i da će im ona biti opomena – kazala je za „Avaz“ Sevda Kadić, majka ubijene Alme, nakon izricanja prvostepene presude u aprilu ove godine.

Kršio presude bez posljedica

Eldin Hodžić je novčano kažnjavan zbog nepoštivanja mjera zabrane. U vrijeme ubistva bio je na trogodišnjoj uvjetnoj kazni izrečenoj 2020. zbog nasilja u porodici. Općinski sud u Sarajevu dva puta ga je u roku od tri mjeseca 2020. godine osudio na uvjetnu kaznu. U optužnici se navodi da je Almu više puta zlostavljao bez obzira na sudske presude. Kršio je presude bez ozbiljnih posljedica. U vrijeme ubistva Eldinu je zbog nasilnog ponašanja bio zabranjen prilazak Almi, a postupak za razvod braka bio je u toku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.