PRATIO GA MJESECIMA

Detalji s ročišta: Pročitane izjave Aleksandra Miljatovića u kojima je priznao ubistvo Radenka Bašića

U istrazi detaljno opisao kako je likvidirao policajca u Prijedoru

Privođenje Aleksandra Miljatovića. Avaz

25.10.2023

Čitanjem izjava Aleksandra Miljatovića koje je dao u MUP-u RS 27. marta 2022. godine neposredno nakon hapšenja danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, koji se, između ostalog, terete za organizirani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića 21. marta 2022. godine, te za pranje novca i šverc droge.

U pročitanim izjavama Aleksandar Miljatović je do u detalje opisao pripreme i priznao da je ubio Radenka Bašića.

Brojni prigovori

Odbrana je prije čitanja iznijela prigovore na preuranjenost i zakonitost sačinjavanja zapisnika u MUP-u RS, tvrdeći da je Miljatović bio pod pritiskom, te da je advokat Boris Stojanović došao tek pola sata nakon što se počelo s uzimanjem izjave Aleksandra MIljatovića. Odbrana je navela da optuženi nije potvrdio pouku da se njegov iskaz može koristiti na glavnom pretresu.

Nakon kratke pauze vijeće Suda BiH nije bilo jedinstveno u odluci, te su većinom glasova odlučili da se pročitaju izjave, a da će o prigovorima odbrane, kojih je bilo dosta i nakon čitanja izjava, odlučivati naknadno.

Aleksandar Miljatović je tako u izjavi datoj u Upravi za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS ispričao da ga je njegov kum optuženi Igor Repajić upoznao u ljeto 2021. godine s Daliborom Railićem Dugim. U decembru iste godine dobio je ponudu od Railića da za 50.000 eura ubije Radenka Bašića. Kazao mu je da u posljednje vrijeme ima problema i da ga često kontrolištu, te da to više ne može da trpi, i da se problem treba riješiti ubistvom Bašića.

- Počastio bi to sa 50.000 eura i sa 5.000 eura kapare. Ja sam rekao da ću razmisliti - naveo je Miljatović.

Zbog loše finansijske situacije u kojoj je bio, nakon deset dana Miljatović je prihvatio ponudu, a Railić mu je rekao neka to obavi poslije 9. januara  2022., kada će on biti na Jahorini. Miljatović je dobio kaparu od 5.000 eura i počeo s praćenjem Bašića. Kupio je kameru na PIK-u i postavio je na drvo preko puta ulaza u zgradu u kojoj je živio Bašić u naselju Pećani u Prijedoru. Kameru je premještao i iza zgrade, te pored garaže, ali nije bio zadovoljan kvalitetom snimka pa je sam započeo praćenje. Dolazio je iz Laktaša uglavnom radnim danima i pratio Bašića.

Jednog ponedjeljka su se i mimoišli i Miljatović ga je pozdravio sa "Dobar dan", a Bašić mu je na isti način otpozdravio. Kasnije još jednom su se mimoišli kada mu je Miljatović ovaj puta rekao "Zdravo", te pobjegao u haustor zgrade, ali se tu ubrzo pojavio Bašić pa se Miljatović ukopao misleći da ga je "provalio".

- Odmjerio me i rekao: "Zdravo". Zbog toga sam napravio pauzu od dva mjeseca – naveo je Miljatović.

Putem PIK-a kupio je Opel Astru plave boje za 420 eura, a koju će kasnije koristiti za bijeg nakon ubistva.

Prvi put odustao

Miljatović je 18. marta 2022. godine došao u Prijedor s Opel Astrom u namjeri da tog dana ubije Bašića. Sačekao je u 6:45 sati da Bašić izađe iz zgrade i krenuo za njim. Odustao je nakon što su se razdvojili na raskrsnici.

- Primijetio sam da me kamera uhvatila i bilo je mnogo ljudi pa sam odustao - izjavio je Miljatović.

Ubistvo je realizirao 21. marta u jutarnjim satima. Iz ruksaka je izvadio pištolj "Crvena zastava" kalibra 7,65 milimetara, koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure i ispalio mu metak u potiljak.

- On u zadnjem momentu vrši blagi otklon glavom ulijevo kao da me je primijetio - naveo je MIljatović.

Poslije toga je skinuo odjeću koju je imao na sebi, i stavio je u ranac te je sa Opel Astrom pobjegao u Bosansku Gradišku.

Odvođenje Dalibora Railića. Avaz

U drugoj izjavi datoj istog dana objasnio je da je ruksak s odjećom i kesom polio benzinom i zapalio s desne strane puta Banja Luka - Bosanka Gradiška. Kako je vatra zahvatila nisko rastinje on je ubrzo pobjegao s tog mjesta. Pištolj i čahuru je bacio u rijeku Vrbas. Oba mjesta pokazao je policijskim istražiteljima.

Naveo je da je pištolj koristio prije toga za Božić u mjestu Kruhari, te da ga je u svojoj kući čuvao u ladici ispod pećnice električnog šporeta.

Nakon pitanja policajaca želi li dodati još nešto, Miljatović je tada kazao:

- Novac od kapare sam potrošio, ovaj novac što je pronađen je moj novac. Nakon što sam izvršio krivično djelo nisam dobio preostali dio novca od Railića - naveo je Miljatović.

Railićev advokat Rade Ćulibrk je tražio da se pročitaju i drugi iskazi koje je dao Miljatović, a tužilac Dubravko Čampara je kazao da oni svakako planiraju pročitati i te izjave.

Advokat Ćulibrk je kazao da se pravična presuda ne smije temeljiti na izjavama Miljatovića datim u MUP-u RS, jer su one sadržavale i neke netačnosti.

Vijeću se na kraju obratio i Dalibor Railić:

- Ja apsolutno nemam nikakve veze s ovim ubistvom.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar ove godine.

Navodi iz optužnice

U potvrđenoj optužnici Tužilatva BiH, između ostalog, navedena je i likvidacija Radenka Bašića.

- Tako se Dalibor Railić, a nakon što je preko Igora Repajića upoznao Aleksandra Miljatovića, neutvrđenog dana u decembru mjesecu 2021. godine, sreo sa Aleksandrom Miljatovićem u Prijedoru, i tražio od njega da liši života Radenka Bašića za iznos od 50.000 eura, a što je Aleksandar Miljatović i prihvatio, i za izvršenje dogovorenog preuzeo kaparu u iznosu od 5.000 eura, nakon čega je od početka januara 2022. godine osumnjičeni Aleksandar Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Radenka Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Igoru Repajiću, da bi se u jutarnjim satima 21. marta 2022. godine, Aleksandar Miljatović dovezao u Prijedor, PMV marke "Opel astra" karavan, plave boje, koje mu je dao osumnjičeni Igor Repajić, te na putu ka radnom mjestu u 06:50 sati, Aleksandar Miljatović pratio i prišao iza leda Radenku Bašiću, kod pješčanog mosta preko kanala koji spaja blok zgrada „C“ i blok zgrada „G" u prijedorskom naselju Pećani, i iz neposredne blizine sa namjerom lišenja života iz pištolja marke "Crvena zastava" kalibra 7,65 mm, koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Radenka Bašića, uzrokujući mu povrede od kojih je oštećeni Radenko Bašić preminuo na licu mjesta, nakon čega je osumnjičeni Aleksandar Miljatović istim vozilom pobjegao u Bosansku Gradišku, a potom nazvao osumnjičenog Igora Repajića, traživši od njega da dode po njega u Bosansku Gradišku, što je ovaj i učinio, i odvezao ga iz Bosanske Gradiške na područje Banje Luke, da bi nakon toga Igor Repajić radi skrivanja tragova počinjenog krivičnog djela teškog ubistva, odvezao vozilo marke "Opel astra" karavan, plave boje, koje je korišteno u pripremi ubistva na otpad, a koje vozilo je potom rastavljeno i prodato u dijelovima na otpadu - navodi se u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.