PRIZNAO KRIVICU

Sarajevskom policajcu godina zatvora: Vozačima uzimao novac da im ne bi pisao prekršajne naloge

Izrečena mu i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama

Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Avaz

B. C.

8.11.2023

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Edina Velagića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela Primanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Zaustavljao vozila sa stranim tablicama

Edin Velagić, koji je uhapšen u akciji „Sparta“, je pravosnažnom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog toga što je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača, bez da im je dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana, nakon čega je pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao. 

Također, Edin Velagić je osuđen i zbog toga što je od vozača koji bi počinili saobraćajni prekršaj uzimao novac kako im ne bi pisao prekršajne naloge.

Presudom izrečena i zabrana 

Opštinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od 5 (pet) godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.