IZREČENA PRESUDA

Memišu Hajdareviću 10 mjeseci zatvora zbog davanja mita Stjepanu Lazareviću

Općinski sud Sarajevo prihvatio sporazum o priznanju krivice

Presuda izrečena u Općinskom sudu Sarajevo. Avaz

B. C.

12.9.2022

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Memiša Hajdarevića zbog krivičnog djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Osuđen je jer je 09. novembra 2021, godine zajedno sa otpuženima Almirom Grebom, Muamerom Selimovićem i njegovim bratom Amelom Selimovićem, koji je trenutno nedostupan organima gonjenja, u namjeri da ishode puštanje iz pritvora Muamera, inače, policijskog službenika MUP-a Kantona Sarajevo tada osumnjičenog u predmetu Tužilaštva Kantona Sarajevo, dogovorili sastanak sa također optuženim Stjepanom Lazarevićem. 

Za njega su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i uticajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju. Sa Lazarevićem su se Memiš Hajdarević, Almir Grebo i Amel Selimović sastali na području Istočnog Sarajeva i tražili od njega da posreduje kod službene osobe puštanje iz pritvora Muamera Selimovića. Za tu uslugu su mu obećali novac i to u iznosu od 1.060 KM kojeg je 15. novembra 2021. godine Memiš Hajdarević i predao optuženom Lazareviću.

- U odnosu na optužene Stjepana Lazarevića, Almira Grebu i Muamera Selimovića suđenje je u toku- navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.