OKRUŽNI SUD

Usmrtio rođaka sjekirom u Banjoj Luci, neuropsihijatar na sudu kazao: Nije imao cilj da ga ubije

Optuženi je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima, rekao je

Okružni sud u Banjoj Luci. Srna

S. S. / Nezavisne

20.11.2023

Vinko Matić (56) iz Banje Luke, kojeg terete za ubistvo rođaka Radomira Matića (77), kojeg je više puta udario sjekirom, nije imao cilj da ubije žrtvu već da ga onesposobi da mu pravi probleme, kazao je neuropsihijatar Mirko Nikolić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Matiću, pišu Nezavisne.

- Optuženi je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima. Radi se o osobi koja je ranije imala psihičkih problema i psihopatskoj strukturi ličnosti - rekao je Nikolić i dodao da je Matić dobro kontrolisao udarce i nastojao da žrtvu ne udara po vitalnim dijelovima tijela.

Govorio da mu je žao

Tatjana Dragišić, psiholog, pojasnila je da je optuženi Vinko emocionalno nestabilna ličnost s manjkom samopouzdanja i depresivnim crtama. Pojasnila je da je optuženi tokom ispitivanja govorio da mu je žao za sve što se desilo.

Optužnica tereti Vinka Matića da je rođaka Radomira usmrtio 19. aprila ove godine u zaseoku Jelići, u Donjim Golešima, u šumi zvanoj Osoje, koja je u vlasništvu njegove porodice.

Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je ušicom i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica.

Željko Karan, vještak specijalista sudske medicine, obdukcijom je utvrdio da je Radomir umro usljed stanja šoka zbog višestrukih povreda.

Kada su stigle patrole bio je mrtav

- Imao je nagnječenje pluća, rascjep bubrega, prelom rebara od osmog do desetog, kao i povrede čašica oba koljena, koje su bile polomljene. Na smrtni ishod uticala je i starost žrtve, kao i njegovo zdravstveno stanje. Takve povrede moguće je preživjeti i osoba mlađe životne dobi bi to vjerovatno preživjela. Sjekira je podobno sredstvo da se nanesu povrede kakve je zadobio oštećeni - rekao je Karan.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, Vinko je rođaka Radomira napao zbog međe, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu.

Vinko je nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao Radomira, ali po dolasku patrole na lice mjesta starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.