DOSJE

Krvavi pohod Tomislava Petrovića u Gornjoj Lipnici: Za 25 minuta ubio šestero ljudi

Bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je na kraju smješten na Psihijatriju na Sokocu, gdje je umro prošle godine

Petrović: Krvavi pohod započeo u gradskom autobusu. Avaz

29.11.2023

"Dnevni avaz" u novom specijalnom prilogu "Dosje" donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Jedan od najvećih masakara u BiH dogodio se 29. maja 2008. godine u zaseoku Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, kada je Tomislav Petrović (51), u šest ujutro, hicima iz pištolja ubio šestero rođaka i komšija, a jednog teško ranio.

Punio pištolj

Krvavi pohod, koji je trajao 25 minuta, Petrović je započeo na autobuskom stajalištu, gdje je pucao na autobus, da bi potom ušao u njega i teško ranio vozača Mursela Čolića, koji je preživio. Ubio je putnike Niku i Maru Petrović te Dragicu Markanović.

Privođenje ubice Petrovića. Avaz

Po izlasku iz autobusa ulicom je došetao do obližnje kuće u kojoj je ubio Miju i Kaju Petrović, bliske rođake i prve komšije. Sudeći prema tragovima, u dvorištu rođaka je ispalio najmanje tri hica. U susjednoj kući usmrtio je Ivu Markanovića. Pištolj je punio krećući se uz seoski put, vadeći metke iz džepa.

U prvostepenom postupku Petrović je osuđen na 40 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta uz obrazloženje da boluje od paranoidne šizofrenije pa mu je izrečena mjera liječenja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

Imao dozvolu

Petrović je imao urednu dozvolu za pištolj CZ 7,62 milimetra, koju je dobio 2000. godine.

Sahrana ubijenima iz zaseoka Trstje. Avaz

Ubica je preminuo u oktobru prošle godine u 60. godini izdržavajući kaznu za ovo teško krivično djelo u JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Pucao u vozila i ostao bez municije

Tomislav Petrović je, poslije ubistva šestero rođaka i komšija, otišao u svoje dvorište te se vozilom Jetta zaputio prema Srednjoj Lipnici. Vozeći velikom brzinom, dva kilometra dalje sudario se s vozilom kojim je jedan od mještana do Hitne povezao ranjenog šofera. Ni to ga nije zaustavilo, već je odjurio do Srednje Lipnice, gdje je pucao u Passat, vlasništvo njegovog rođaka, u nastojanju da pogodi rezervoar i tako ga zapali. Tomislav je oštetio još nekoliko parkiranih automobila. Međutim, tu je ostao bez municije, a policija ga je bez problema uhapsila. Vjeruje se da bi, da je uspio ponovo napuniti oružje, paljbu nastavio i na policajce.

Policija u kući ubice. Avaz

Prije nego što će ubicina supruga Mara poći na posao u kući Petrovića je izbila svađa, a, kako je Mara pobjegla od muža, uslijedio je masakr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.