DOSJE

Nakon što mu je propao plan da ode u Japan: Nezir sjekirom iskasapio majku, očuha i nanu

Govorio da je imao teško djetinjstvo, da mu je otac uskraćivao finansije, da nije mogao koristiti internet

Kamenica: Dobio 20 godina zatvora. Avaz

2.12.2023

"Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu "Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

U selu Bogušići kod Goražda 2. maja 2017. godine desio se zločin kakav ovaj grad ne pamti.

Tada 19-godišnji Nezir Kamenica uzeo je tri sjekire, dvije manje je stavio za pas iza leđa te odlučio da na okrutan način pobije svoje najbliže. Stradali su mu majka Zehra Kavazović, očuh Ifet Kavazović i nana Šemsa Džabija.

Pet udaraca

Očuha Ifeta usmrtio je dok je sjedio za kompjuterom, tako što mu je prišao sleđa te ga izudarao velikom sjekirom po glavi i tijelu.

Tada je u prostoriju ušla njegova majka Zehra, a Neziru se velika sjekira zabila u vrata. On je izvadio drugu sjekiru iza pasa i počeo udarati majku po rukama, glavi i tijelu. Imala je 12 rana od sječiva sjekire i brzo je preminula.

Nanu Šemsu pronašao je u njenom krevetu na spratu kuće te ju je sjekirom udario pet puta.

Nezir Kamenica je nakon ubistava prvo ostao u kući, a onda, nakon nekoliko sati, pobjegao na Ilidžu, gdje je i odrastao i gdje su mu se nalazila dva brata, te je njima priznao da je iskasapio najbliže, a onda je to prijavio i policiji. Prije polaska u Sarajevo tijela je pokrio ćebadima i jorganom.

Propao studij

Glavni okidač, uz sve porodične probleme koje je imao, bilo mu je to što nije otišao u Japan na studij, što mu je bila velika želja, s obzirom na to da je dugo godina učio japansko pismo.

Sam Kamenica, opisujući motive zločina, govorio je da je imao teško djetinjstvo, da mu je otac uskraćivao finansije, da nije mogao koristiti internet, a majci je zamjerio što se iz Sarajeva preselila na selo. Govorio je da je morao raditi puno na selu, da komunikacija nije bila dobra, da je vladalo strahopoštovanje. Isticao je da ga je stariji brat tukao za sitnice, a da se kasnije ispostavilo i da ima šizofreniju.

S obzirom na to da nije navršio 21 godinu, on je dobio maksimalnu kaznu zatvora za svoju dob od 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.