DOSJE

Topalović počinio masakr na Badnju večer: Iz nacionalne mržnje ubio tri, a ranio jednu osobu

Kao motiv ovog svirepog zločina naveo je to da je za vrijeme rata 1993. godine, sukob između Bošnjaka i Hrvata počeo posljednji dan ramazana

Topalović: Osuđen na 35 godina. Avaz

5.12.2023

"Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu "Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Javnost u Bosni i Hercegovini bila je potresena kada je Muamer Topalović u Kostajnici kod Konjica na Badnju večer 2002. godine počinio višestruko ubistvo.

Stradali su hrvatski povratnici Anđelko Anđelić, njegove kćerke Mara i Zorka, a ranjen je bio sin Marinko. On s njima odranije nije bio ni u kakvom konfliktu.

Selefijski pokret

Djelo je počinio zbog nacionalne i vjerske mržnje, utvrdilo je kasnije suđenje, a to je priznao i sam Topalović, koji je dio selefijskog pokreta. Kao motiv ovog svirepog zločina, naveo je to da je za vrijeme rata 1993. godine sukob između Bošnjaka i Hrvata počeo posljednji dan ramazana.

On je u emisiji “Krvni delikti” Federalne televizije opisao cijeli tok događaja. Rekao je da prvo sjedio blizu kuće, razmišljao da li da odustane od toga, a onda je iz kuće izašla jedna Anđelkova kćerka i krenula prema njemu.

Policija na mjestu svirepog zločina. Avaz

- Tada je mene nešto povuklo, ona se prepala i pobjegla u kuću. Mene kao da je nešto uhvatilo za prsa da i ja za njom uletim, ušao sam i desilo se šta se desilo – kazao je Topalović.

U kući je krenuo na Marinka, koji ga je odgurnuo, nakon čega ga je upucao. Marinka je spasilo to što je Topalović mislio da je on mrtav.

- Rekao sam im da se smire, jer su odmah počeli vrištati i galamiti. Govorio sam im da sjednu, no Marinko mi je pokušao oduzeti oružje. Tada sam ispalio kratak rafal. Okrenuo sam pušku malo na stranu, ali tri metka su ga pogodila, jedan u stomak i dva u ruku te se on tada smirio. Ko se ne bi smirio tada – priča Topalović.

Krvavi pohod

Nakon toga Marinko je otišao u sobu, a Muamer Topalović je nastavio krvavi pohod. Prvo je ubio Anđelka, a onda i njegove kćerke.

- Kada sam ušao u drugu sobu, vidio sam njih dvije, one su galamile i mene je tu nešto povuklo. Jedna je na mjestu bila mrtva, a druga do bolnice.

Članovi porodice ubijenih. Avaz

Za ova svirepa ubistva i pokušaj ubistva Topalović je dobio kaznu od 35 godina zatvora, što je u tom trenutku bila najveća kazna izrečena u jednom krivičnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.