DOSJE

Pomahnitali ubica usmrtio troje komšija, nožem ubadao i djecu: Fejzićev krvavi pohod u Hlapčevićima

U četiri kuće Nedim Fejzić je mesarskim nožem ubio Dževadu Bašini, Mehmeda Rožajca i njegovu snahu Zinetu Rožajac, te ranio sedam ljudi

Fejzić: Počinio svirepa ubistva. Avaz

6.12.2023

"Dnevni avaz“ u specijalnom prilogu "Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Monstrum Nedim Fejzić, koji je 14. maja 2010. godine u krvavom pohodu u selu Hlapčevići kod Visokog ubio tri osobe, a nožem povrijedio njih osam, od čega četvero djece, umro je u julu 2018. godine u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.  

Uzimao noževe

Fejzić je mesarskim nožem u svom monstruoznom pohodu u četiri kuće naselja Hlapčevići ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snahu Zinetu Rožajac (36), a među sedmero ranjenih je i četvero djece u dobi od dvije do četiri godine. Mještani su tvrdili da je iz svake kuće uzimao drugi nož i nastavljao masakr.

Nakon krvavog pira mještani su ispričali da su svim silama pokušali spriječiti zločin koji nisu upamtili ni najstariji mještani Visokog.

Istražitelji na uviđaju u Hlapčevićima 2010. godine. Avaz

Fejzića su čak udarali lopatom, ali ga nisu uspjeli zaustaviti u krvavom pohodu koji je učinio u stanju neuračunljivosti.

S obzirom na to da se opirao hapšenju, Fejzić je i sam u policijskoj akciji bio teže povrijeđen. Nakon hapšenja boravio je u sarajevskoj bolnici, gdje je ustanovljeno da ima hroničnu duševnu bolest - paranoidnu šizofreniju.

Drogiran i pijan

Suđenje Fejziću počelo je 19. oktobra 2010., a okončano je 26. februara 2011. Na Sudu je kazao da je napravio masakr zbog glasova koje je čuo.

- To se desilo nakon onih glasova koje sam čuo. Isto kao da sam bio drogiran i pijan. Nisam znao za sebe, nisam to namjerno uradio, žao mi je što sam nekoga povrijedio - kazao je u Kantonalnom sudu u Zenici na izricanju presude.

Rahmetli Smajo Kapo, čovjek čija je hrabrost spasila brojne ljudske živote tokom masakra u Hlapčevićima, golim je rukama savladao ubicu Nedima Fejzića. Kapo je preminuo prije tri godine.

Ženu zaklao, dijete izbo

Šemsudinu Bašiniju iz Hlapčevića je ubijena supruga, a njegova dvogodišnja kćerka Emina je teško ranjena.

Bašini: Ubio mi je suprugu i ranio dijete. Avaz

- Prvo je nabasao na komšiju Dževada Hercegliju. Čovjeka je rasporio, nekoliko puta ga je ubo nožem u vrat. On je uspio pobjeći van sela i nekako su ga ljekari spasili. Ljudi, ja sam ga tukao lopatom, drvetom... Nikad neću zaboraviti njegov luđački pogled. Moju Dževadu je zaklao. Eminu je izbo nožem i odbacio - govori drhtavim glasom Bašini.

Fejzić je boravio u jednoj psihijatrijskoj ustanovi, gdje se liječio od alkoholizma, a zbog aktiviranja bombe osuđen je 1998. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.