UBISTVO POLICAJACA

Detalji sa suđenja: Iz puškomitraljeza iskopanog kod Pala ispaljena 21 čahura, među njima i čahura nađena na licu mjesta

Svjedočila vještakinja Federalne uprave policije

Na policajce pucano iz puškomitraljeza. Avaz

26.12.2023

Saslušanjem vještakinje FUP-a Dženane Kapo danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Pretresana imovina optuženog

Kapo je vještačila isječene dijelove puškomitraljeza pronađenog zakopanog u 2021. godini u Kočeviku kod Pala, kada je pretresana imovina optuženog Aleksandra Macana. Vještačila je i 20 čahura koje su bile zakopane na istom mjestu, kao i čahuru koja je pronađena na mjestu ubistva sarajevskih policajaca.

Vještakinja je utvrdila da su sve čahure istog kalibra 7, 62 milimetra i da su ispaljene iz puškomitraljeza M 72, Zastava Kragujevac, čiji su drugi dijelovi i cijev pronađeni u Kočeviku.

Iako nije mogla izvršiti ispaljenje iz prljave i korodirane cijevi oružja koje je bilo zakopano tri godine, vještakinja je to utvrdila mehaničkim utiskivanjem na dijelu izbacivača koji pripada puškomitraljezu.

Ispaljene su iz istog oružja

Čahure iz Kočevika i ona s lica mjesta ispaljene su iz istog oružja i imaju zajedničke karakteristike s izbacivačem puškomitraljeza. Trag izbacivača bio je identičan na svim čahurama.

Odbrane su imale mnogo pitanja za vještakinju te su na kraju najavile prigovor zakonitosti koji će obrazložiti u završnoj riječi.

Nastavak suđenja za kazan je za 15. januar naredne godine.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.