UBISTVO POLICAJACA

Detalji s ročišta: Vještak balističar utvrdio iz kojeg oružja je pucano na Šehovića i Vujinovića

Suđenje nakon više od dva mjeseca ponovo otvoreno za javnost

Policija na mjestu ubistva policajaca. Avaz

12.12.2023

Nakon više od dva mjeseca danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, a koje je ponovo otvoreno za javnost.

Zbog izmjene u sastavu Vijeća Kantonalnog suda suđenje je vođeno iznova.

Dva nalaza

Vještak Adem Čelik, zaposlen u Centru za forenzička ispitivanja FUP-a, iznio je dva nalaza balističkog vještačenja tragova izuzetih s lica mjesta, kao i košuljica zrna izvađenih iz košulje i desne ruke Adisa Šehovića, te tri djelića zrna iz mozga Davora Vujinovića.

Čelik je utvrdio da su dostavljeni djelići košuljica zrna s lica mjesta iz službenog vozila Golf 7 i s obdukcije tijela te ukazuju da je na policajce, najvjerovatnije, pucano iz kalašnjikova ili puškomitraljeza, model M-72. Riječ je o dijelovima košuljica zrna puščanog metka kalibra 7,62 milimetra.

Prvi nalaz vještaka je od 23. novembra 2018. godine, kada su bili osumnjičeni Srećko Trifković i druge osobe, a protiv kojih se više ne vodi istraga. Odgovarajući na pitanja advokata Duška Tomića, koji zastupa Aleksandra Macana, zašto nije vještačio puškomitraljez za koji je Macan rekao policiji gdje se nalazi, Čengić je kazao da je njegova kolegica iz FUP-a radila to vještačenje.

Optuženog Marinkovića je interesiralo kako to da je od 20 ispaljenih metaka vještačen samo manji dio košuljice zrna. Vještak je kazao da je on vještačio ono što mu je dostavljeno. Čengić je pojasnio da su pojedini dijelovi izobličeni jer su nailazili na prepreku. Na jednom od tragova nađeno je staklo, a pojasnio je i da kost u tijelu može biti prepreka.

Vještak je isključio mogućnost djelovanja kratke cijevi.

Cijev puške u vozilu

Vše prigovora odbrane bilo je na izjavu svjedokinje Džejne Husomanović koja je na pretresu pročitana. Ona je izjavila da je s petog sprata zgrade u Geteovoj ulici čula prvo muške glasove, kao da se svađaju. Kada je otvorila prozor, čula je pucnjavu, za koju pretpostavlja da je bila rafalna. Djevojka je potom vidjela policijsko vozilo koje se polako kretalo prema „Bingu“ i udarilo u parkirano vozilo. Policijski automobil joj je zvučao kao da je neko držao nogu na gasu.

Nakon toga je čula škripu vozila i vidjela crveni automobil koji je išao prema Mojmilu. Sada misli da je rekla da je vozilo crvene boje zbog semafora na kojem je bilo crveno svjetlo. Iz vozila, na mjestu suvozača ili zadnjem mjestu, bilo je, kako je navela, izbačeno nešto kao cijev puške.

Za vozilo je kazala da je mogao biti Golf 5 ili 6, ali je ostavila mogućnost da je u pitanju Seat.

Odbrane su ukazale da je svjedokinja dala izjavu pod utjecajem onoga što je objavljivano u medijima. Tomić je otišao tako daleko da tvrdi da je izjava montirana, jer je svjedokinjina prva izjava bila drugačija.

Tužilaštvo će provjeriti je li Samir Sadiković, korisnik bijelog Golfa koji je bio meta krađe kritične noći, uhapšen u Hrvatskoj zbog krađe, a kako to navodi advokat Tomić.

Odvezao Golf u Grude

Na pretresu je pročitana i izjava Tomislava Petrovića od 23. jula 2019. godine u kojoj je on potvrdio da je Golf 5, koji je kupio i registrirao na svoju majku, posudio Marku Trifkoviću Žižanu 19. novembra. Petrović je izjavio da je Trifković išao Golfom u Grude, gdje se vozilo pokvarilo. Auto je došlepan nazad na Pale, nakon čega ga je Petrović prodao.

On je u svojoj izjavi kazao da Žižan nije platio popravak jer nije imao para. Petrović je također izjavio da je imao telefon sa Sky aplikacijom te da misli da Trifković nije imao para za takav telefon dok je bio u bijegu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.