TUŽILAŠTVO BIH

Muškarac iz Viteza optužen za javno poticanje na terorističke aktivnosti

Krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti

Tužilaštvo BiH okončalo istragu. Avaz

B. C.

28.12.2023

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam, podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je od strane Tužiteljstva BiH i SIPA, nakon saznanja da osoba sa područja Bosne i Hercegovine, sa internet adresom registriranom u BiH, pristupa stranicama sa radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. “ISIL-a”, koji je od strane UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Preuzimao snimke ubistava

Navedena osoba vršila je prijevod tekstova i sadržaja na bosanski jezik, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubojstava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. “ISIL-a” i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba sa ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti.

Daljim aktivnostima agencija za provedbu zakona, osumnjičena osoba je identificirana i locirana na području Viteza.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-Javno poticanje na terorističke aktivnosti iz članka 202a., a u svezi sa člankom 202d. Kaznenog zakona BiH.

Počinio djelo u stanju neuračunjivosti

Istragom i vještanjem utvrđeno je da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti izazvane uslijed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz komorbiditete teških depresivnih epizoda, zbog čega je u okviru optužnice, predloženo upućivanje optuženog u odgovarajući zdravstvenu ustanovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.