TUŽILAŠTVO BIH

Admir Đananović optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti

Krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti

Tužilaštvo BiH: Potvrđena optužnica. Avaz

B. C.

4.1.2024

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio je optužnicu u predmetu protiv Armina Đananovića koji se tereti da je radnjama detaljno opisanim u optužnici počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202.a u vezi sa članom 202.d KZBiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Upućivao poruke na društvenim mrežema

Optuženi Armin Đananović se tereti da je u periodu od kraja aprila 2021. pa do najdalje juna 2023. godine, u stanju neuračunljivosti putem sredstava javnog informiranja, distribuirao i na drugi način putem društvenih mreža i platformi upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj podsticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma iz člana 201. stav 1. KZBiH, na način da je u više navrata vršio prevod tekstova objavljenih na arapskom jeziku na bosanski jezik, objavljivao takve tekstove s fotografijama ubijanja zarobljenih vojnika, civila i djece, na navedenoj web-stranici, u kojim tekstovima se veliča Islamska država organizirana na teritoriju Sirije i Iraka i terorističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koje djeluju na području Sirije i Iraka.

Cilj bio da podstiče druge 

Te grupe su na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine proglašene kao terorističke grupe i organizacije od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i u kojima se veličaju akcije i ubijanja počinjena od ISIL-a i države Kalifata, na području Sirije i Iraka, te širom Azije i Afrike.

Prenoseći pomenute sadržaje učinio ih je tako dostupnim bosanskohercegovačkoj javnosti i šire, a s ciljem da podstiče druge u Bosni i Hercegovini i šire na izvršenje terorističkih aktivnosti i na izvršenje krivičnog djela terorizam iz člana 201. stav 1. KZBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.