PRESUDA U ZENICI

Razbojniku četiri godine zatvora: Vezao župnika u Kaknju, ukrao novac i dukate

S plijenom pobjegao u Sarajevo, gdje je uhapšen

Osuđen Luka Čokara. MUP ZDK

9.1.2024

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu kojom je Luka Čokara osuđen na četiri godine zatvora za razbojništvo počinjeno nad Žarkom Vujicom, župnikom Crkve svetog Petra i Pavla u Kaknju, 2. septembra prošle godine.

Prijetio nožem

Prema navodima iz optužnice, Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog župnika i ušao u nezaključani župni ured. Kada se župnik vratio, on mu je, prijeteći nožem, naredio da legne na pod i vezao mu ruke. Potom ga je vodio od jedne do druge prostorije, a, kada je pronašao ključeve od sefa, uzeo je sav novac koji je bio u raznim valutama.

Čokara je potom uzeo i metalnu kutiju u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, s natpisima iz austrougarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica župnika.

- Oštećenom, kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio je da nikog ne poziva narednih sat, da bi potom uzeo ključeve od župnog ureda, napustio ured zaključavši ga, a potom, zajedno s protupravno prisvojenim predmetima, udaljio se u nepoznatom pravcu - navedeno je u optužnici.

Pozvao komšiju

Župnik je pozvao komšiju Š. H., koji je obavijestio policiju u Kaknju. Policajci su po dolasku pronašli i oslobodili župnika. U optužnici se navodi da je Čokara oštetio župni ured župe Sveti Petar i Pavao za oko 30.000 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti.

Luka Čokara je s plijenom pobjegao u Sarajevo, gdje je uhapšen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.