UBISTVO POLICAJACA

Detalji s ročišta: Na sivoj fantomki zaplijenjenoj s oružjem na Palama, pronađen DNK jednog od optuženih

Odbrane uložile prigovore na vještačenja

Trojica optužena za ubistvo sarajevskih policajaca. Avaz

23.1.2024

Saslušanjem vještakinja Centra za forenziku FUP-a, danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Izvršena komparacija

Vještakinja Alma Ušanović-Bešlić vještačila je kapu fantomku koja joj je dostavljena zajedno s arsenalnom oružja nađenim na imanju Anđe Klačar na Palama, a koje je koristio optuženi Aleksandar Macan. Vještačenje je rađeno u novembru 2021. godine.

Na oružju nije nađen podoban biološki trag, ali je vještakinja na fantomki izdvojila miješani DNK dviju osoba, od kojih je jedan dominantan.

Vještakinja Maja Muk-Martinović izvršila je komparaciju spornog DNK s fantomke s nespornim DNK uzetim od optuženih, te utvrdila da je na kapi DNK trag Aleksandra Macana, a da se Marko Trifković može isključiti.

Odgovarajući na pitanja advokata Duška Tomića koji zastupa Macana, vještakinja Muk- Martinović je potvrdila da postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju DNK Aleksandra Macana, a li da ne može van razumne sumnje potvrditi da je to kapa optuženog Macana.

Na Tomićevo pitanje vještakinji Almi Ušanović- Bešlić je li vidjela tu kapu fantomku, ona je odgovorila da jeste i da je crne boje s prorezima. Ova izjava oko boje kape bila je povod za dalja pitanja i prigovore odbrane, kada vještakinja više nije bila prisutna u sudnici.

Boja nije sporna 

Zbog toga je tužiteljica Šeila Heljić prilikom ulaganja fantomke u spis, pokazala kapu prisutnima, rekavši da je riječ o sivoj fantomki s crnim prošivenim koncem, a koja u fotodokumentaciji djeluje da je tamnije boje.

- Ni za vještakinju ni za Tužilaštvo nije bila sporna boja kape - kazala je tužiteljica Heljić.

Nakon što su vidjeli kapu, advokati Duško Tomić i Dražen Zubak koji zastupa Trifkovića, kazali su da se ne radi o fantomki već o potkapi.

Advokat Radivoje Lazarević koji zasatupa Savu Marinkovića uložio je prigovor na nalaze, konstatirajući da je kapa trebala biti pokazana vještakinji.

Advokat Duško Tomić je utvrdio da je riječ o nezakonitom dokazu.

Suđenje se nastavlja 29. januara saslušanjem drugo dvoje vještaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.