RAZMATRANE ŽALBE

Video / Kćerka ubijenih supružnika iz Teočaka: Maksimalna kazna Haračiću treba da bude opomena da za svako zlo postoji kazna

Nermina Džuzdanović zatražila strožije kažnjavanje optuženog

Nermina Džuzdanović. B. Cerić

24.1.2024

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica Vijeća na kojoj su razmatrane tužbe na presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je optuženi Haris Haračić proglašen krivim za kvalificirani oblik ubistva i pokušaja ubistva u noći 23. decembra 2020. godine na području općine Teočak.

Ubijeni u svojoj kući

Kantonalni sud u Tuzli je 14. juna 2023. godine Haračiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Supružnici Hajrija i Mujo Džuzdanović su u ovom napadu zadobili ubodne rane po cijelom tijelu od čega najviše u predjelu glave, kao i brojne druge povrede.

Nakon završene sjednice Nermina Džuzdanović, kćerka ubijenih supružnika, navela je da su njeni roditelji monstruozno ubijeni u svojoj kući.

- Moji roditelji Hajrija i Mujo Džudanović nisu nesretnim okolnostima umrli nego su moji roditelji ubijeni, monstruozno ubijeni u svojoj kući, na svojoj sofi s 57 ubodnih rana. Za ovaj zločin okrivljen je optuženi Haris Haračić koji je sin Hajrudina Haračića, ljekara Urgentne medicine, i odlukom Kantonalnog suda u Tuzli čiji je proces trajao više od dvije godine, za Harisa je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina.

www.youtube.com

Svako dolaženje na sud stvara bol

- Mi kao oštećena strana i optužena strana uložili smo žalbu na prvostepenu presudu, tako da su danas na sjednici vijeća Vrhovnog suda razmatrane i žalbe. Mi kao oštećena strana tražimo da se presuda Kantonalnog suda u Tuzli potvrdi i da se izrekne jedna maksimalna kazna optuženom za ovaj zločin i da sama ta kazna bude jedna pouka svim ostalim koji budu uradili jedno ovakvo djelo, da za sve nas postoji kazna, da svi moramo odgovarati za ovo zlo. Svako dolaženje na sud stvara jednu bol, tugu. Moja majka je 24. decembra preminula u pola 10, a mi se nalazimo sada isped Vrhovnog suda i ja se nadam da u ovoj državi, Bosni i Hercegovini, postoji pravda za male obične ljude, koji nisu na funkciji, u strankama. Da zločin bude osuđen i da onaj ko je počinio zločin odgovara za to svoje zlo - kazala je Nermina Džudanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.