KANTONALNI SUD

Tužiteljica otkrila detalje na ročištu: Htio da ubije Emana, a pogodio je Farisa

Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, rekla je tužiteljica

Sa ročišta. N. Šaljić / Avaz

1.2.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu izneseni su detalji na koji način je osumnjičeni Adem Šuman ubio Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka.

Tužiteljica Iva Kurilić je otkrila da je među prvima došla na uviđaj i vidjela dječaka koji je ležao na zemlji, a automobilu je vidjela smoki, grickalice i slatkiše.

Nisu se poznavali od ranije

- Nismo mogli da shvatimo zašto se ovaj događaj desio - kazala je.

Ona je kazala, na osnovu dokaza Tužilaštva, da se oni nisu uopće poznavali. 

- Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Onda je Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo - istakla je.

Nakon toga je Šuman pozvao pomagače, koji su mu pomogli da sakrije automobil i bude prevezen do Zenice, čime je potvrđeno pisanje "Avaza".

Konzumirali narkotike

Naglašeno je da je Šuman konzumirao narkotike, zbog čega je osuđivan. Narkotike je konzumirao i drugoosumnjičeni, a trećeosumnjičeni je bio pod djejstvom amfetamina prilikom privođenja.

Šumanov advokat Damir Kočo bio je protiv prijedloga za određivanje pritvora. On je kazao da se njegov branjenik sam predao te da ne postoji opasnost od bjekstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.