MADRID I KATALONIJA

Sedam osoba uhapšeno zbog krađe luksuznih vozila u Španiji

Za svaki automobil uzimali više od 350.000 eura

Sedam osoba uhapšeno. Facebook

H. J. I.

8.2.2024

Španske vlasti su uhapsile sedam osoba povezanih sa bugarskim kriminalnim grupama, poznatim po svojoj sposobnosti da kradu vozila visoke vrijednosti za manje od minute, navodi se u izvještaju Centra za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP), međunarodne novinarske mreže specijalizovane za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije.

Dio veće kriminalne mreže

Sumnja se da su osumnjičeni dio veće kriminalne mreže, specijalizovane za krađu luksuznih automobila, promjenu identifikacionih brojeva vozila i njihove prodaje na međunarodnom crnom tržištu, prenosi bugarski portal Novinite.

Operacija hapšenja je sprovedena širom Madrida i Katalonije, gdje su se ukradena vozila prodavala po cijeni od oko 350.000 eura.

Opremljena sofisticiranim alatima, banda je mogla dobiti pristup i ukrasti skoro svaki automobil u roku od jedne minute.

Nakon krađe, automobili su prošli pedantan proces falsifikovanja identifikacionih brojeva i brojeva šasije, uz dobijanje ukradenih dokumenata iz zemalja poput Austrije.

Porijeklo vozila

To je omogućilo kriminalcima da prikriju pravo porijeklo vozila, predstavljajući ih kao legitimne carinicima.

Za svako vozilo koje je uspješno proglašeno legalnim, članovi bande su navodno zaradili između 30.000 i 40.000 eura, navodi se u izvještaju.

Hapšenja su uslijedila nakon što je bugarska ambasada obavijestila španske vlasti o aktivnostima grupe, čije su transnacionalne kriminalne operacije odgovorne za značajan broj krađa automobila širom Evrope, navodi portal Novinite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.