KANTONALNI SUD

Detalji sa suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca: Vještak iz Slovenije utvrdio da je crni Seat Leon na snimkama izuzetih videonadzora

U sudnici pregledan i snimak pokušaja krađe Audija

Macan bio u bijelom Golfu. Avaz

20.2.2024

Saslušanjem vještaka iz Slovenije Gregora Kovača danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno je suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Stalni sudski vještak u Sloveniji, Kovač je imao zadatak da analizira osam videosnimaka izuzetih sa objekata, a na kojima su snimljeni pravci kretanja crnog vozila za koje tužilaštvo tvrdi da su njime kretali počinioci.

Prikazan pokušaj krađe Audija

Vještak je omao na uvid fotografije crnog Saeata Leona proizveden 2008. godine, a koji je 6. oktobra 2018. godine ukraden Arminu Olovčiću.

U sudnici je prikazana dosta dobra snimka videonadzora od 23. oktobra 2018. na kojoj je prikazan pokušaj krađe Audija. Vještak je na osnovu općih i posebnih karakteristika utvrdio da se s velikom sigurnošću može tvrditi da je riječ o istom spornom vozilu odnosno da su počinioci došli u Seatu Leonu.

Svi su sudnici su mogli vidjeti dvojicu muškakaraca s fantomkama na glavama koji su parkirali ispred Audija, te izašli iz vozila. Dok je jedan obijao bravu drugi je bio na straži i čučao pored Seata prateći situaciju u ulici. Uspjeli su obiti bravu, ali im nije pošlo za rukom da stave u pogon Audi, tako da ga nisu uspjeli ukrasti.

Tužiteljica Šeila Heljić je napomenula da je prilikom pokušaja krađe Audija, prema meta podacima evidentiran kriptovani telefon sa Sky aplikacijom, a koji je također registriran prilikom ubistva dvojice policajaca.

Uslijedio je pregled ostalih videosnimaka, te je vještak Kovač, koji je ranije lično obilazio i premjerio sva područja, upotrebom određenih metoda, zaključio da se na pojedinim snimkama sa velikom sigurnošću može tvrditi da je riječ o Seatu Leonu iz 2008. godine koji je imao petokrake aluminijske felge, veća prednja svjetla, izrazitu bočnu liniju, te upadljivi sportski dizajn s aerodinamičnom linijom, kao i da je imao istu visinu kao i Olovčićev Seat Leon.

Seat Leon na svim snimkama

Vještak je utvrdio da se na snimku izetom sa autocentra „Berlijeta“ u ulici Ive Andrića 26. 10. 2018. u 03:24 sata vidi dolazak crnog Seata Leona.

Isto je utvrdio i sa videosnimka sa lica mjesta izuzetog s objekta TC „Bingo“ na kojem se vidi bijeli Golf (Golf 6 je bio predmet krađe, op. a), a iza njega kako ide Seat Leon u kojem su bile siluete dvije osobe. 

Najkvalitetniji snimak  je onaj od MUP-a Republike Srpske nazvan „Mlado Jagnje“ po objektu gdje je viđeno vozilo za koje je vještak kazao da je nesumnjivo riječ o Seatu Leonu.

Odgovarajući na ptanja branioca Marka Trifkovića, advokata Dražena Zubaka, vještak je kazao da se na videosnimcima nisu vidjeli kromirani dijelovi Seata, rupa ispod brave, kao ni brisač odvojen od šoferšajbne.

Vještak Kovač je također analizirao dvojicu počinilaca koji su pokušali ukrasti Audi, ali nije ih mogao identificirati.

Zato ih je uz prigovore ostalih branilaca identificirao advokat Duško Tomić koji zastupa Aleksandra Macana, rekavši da je Macan bio u bijelom Golfu 6 kao i da je učestvovao u pokušaju krađe Audija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.