UBISTVO POLICAJACA

Detalji s ročišta: Svjedočio vještak iz Beograda kojeg je angažiralo Tužilaštvo KS

Jedan od optuženih ostavio tragove u Golfu

Bijeli Golf bio predmet krađe. Avaz

29.1.2024

Saslušanjem vještaka danas je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Analizirano više nalaza

Vještakinja Elma Silajdžić-Petef zaposlena u FUP-u, radila je tri DNK analize brisa bukalne sluznice (usne šupljine, op. a) Aleksandra Macana i dobiven je njegov puni DNK profil.

Iako su pojedini branioci imali prigovora Macanov branilac advokat Duško Tomić je kazao da oni prihvataju da je to Macanov DNK i da je nađen u vozilu, te da ne razumiju prigovore o pitanja ostalih branilaca.

Tri nalaza je radio i Dušan Keckarević, vještak iz Beograda kojeg je angažiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Stalni sudski vještak za forenzičke analize, Keckarević je zaposlen na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Keckarević je na analizu dobio tri izdvojena izolata, jedan s čahure izuzete na licu mjesta, a druga dva s dijelova iznad volana bijelog Golfa koji je u noći ubistva bio predmet krađe.

Izolat s čahure nije dao rezultat, a kod ostalih je riječ o miješanim DNK profilima. Iz jednog od njih se ne može isključiti DNK doprinos Aleksandra Macana.

Odgovarajući na pitanja Macanovog advokata, vještak je naveo da postoji velika vjerovatnoća da je DNK Aleksandra Macana na jednom od tragova iz vozila.

Na spomen volana, vještak je kazao da je više u pitanju sredina gdje je instrument tabla, gdje se pali automobil.

Pala mu glava na volan

- Moj klijent je rekao da mu je pala glava na volan kada je čuo pucnjavu, jer je mislio da neko puca na njega - kazao je Tomić.

Vještak je kazao da on nije vidio snimak kako izgleda volan, ali je kazao da su nađeni tragovi iznad volana između konzole i instrument table gdje se nalazi ključ.

Tomić je kazao da Macan nije glavom udario u taj dio, te da je imao rukavice, na šta je vještak kazao da se mogao rukavicama počešati po glavi i ostaviti trag. Vještak je ponovio da se ne radi o tragu pljuvačke već da je u pitanju kontaktni trag.

Iako je došlo do rasprave između vještaka i advokata Tomića kojeg je sudija na kraju opomenuo, Tomić je na kraju kazao da nema primjedbi na ovo vještačenje, jer je ono potvrdilo da je Macan ostavio tragove u Golfu.

Branilac Save Marinkovića, advokat Radivoje Lazarević uložio je prigovor zakonitosti s obzirom na to da je na nalazu vještaka iz Beograda potpisano više osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.