KANTONALNI SUD SARAJEVO

Presuda za eksploziju u Hrasnici: Bacili mu dvije bombe nakon svađe zbog cirkulara

Dvojica optuženih priznala krivicu

Optuženi bili odmah privedeni. Avaz

13.3.2024

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić, prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji su s Tužilaštvom potpisali Vedad Rožajac, optužen za pokušaj ubistva u Hrasnici, te Nedim Muzur, koji se tereti za nedozvoljeno držanje oružja, potvrdio je za „Avaz“ advokat Muhidin Kapo, koji zastupa Rožajca.

Lomljava stakla

Vedadu Rožajcu izrečena je kazna u trajanju od tri godine te mu je produžen pritvor, dok se Muzur nagodio na godinu zatvora. Trećeoptuženi u ovom predmetu Ermin Ćurić nije potpisao sporazum s Tužilaštvom.

Rožajac i Ćurić terete se za pokušaj ubistva Elvedina Hodžića.

Napad na kuću Elvedina Hodžića u Hrasnici desio se 11. juna 2022. godine u 2.30 sati. Na stan porodice Hodžić, koji se nalazi u prizemlju kuće, bačene su dvije bombe. Jedna je ubačena u sobu u kojoj je bio Hodžić, ali, na svu sreću, nije aktivirana. Druga bomba je eksplodirala ispred stana.

Kapo: Zastupa Rožajca. Avaz

Hodžić je istražiteljima izjavio da je prije lomljave stakla čuo glas Vedada Rožajca, koji je rekao: "Tri, četiri, sad." Navodno je Ćurić tom prilikom Vedadu čuvao stražu.

Ranije prijetnje

Oštećeni Hodžić dobro poznaje trojicu uhapšenih jer se s njima jedno vrijeme družio, a svađa s Vedadom je izbila zbog cirkulara za drva koji je Hodžić dao Nedimu, a poslije je saznao da je kod Vedada.

Istražiteljima je kazao da mu je Vedad prijetio i poslao mu poruku "da ne priča da je cirkular kod njega te da se čuva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.