SUD BIH

Pročitane poruke koje je razmjenjivala Cvijetićeva narkogrupa putem aplikacija "Sky" i "Anom"

Puštane su glasovne poruke i čitane tekstualne, koje datiraju od kraja 2019. do kraja 2020. godine

Bojan Cvijetic (lijevo) s jednim od advokata. Avaz

N. H.

4.4.2024

U Sudu BiH su na suđenju Bojanu Cvijetiću i ostalima zbog šverca više od tri tone droge pročitane poruke koje su optuženi razmjenjivali preko kriptovanih aplikacija "Sky" i "Anom".

Puštane su glasovne poruke i čitane tekstualne, koje datiraju od kraja 2019. do kraja 2020. godine. Njih su razmjenjivali Mladen Milovanović, nekadašnji radnik MUP-a RS, Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića,i Aleksandar Nikolić.

U porukama na "Sky" aplikaciji spominje se vrijeme i mjesto sastanaka optuženih, te dogovori o transferu novca i robe.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da određene dijelove iz poruka, koji se odnose na putovanja optuženih između Banje Luke i Sarajeva, Tužilaštvo može potkrijepiti i snimcima sa nadzornih kamera.

Osim Cvijetića, Milovanovića i Nikolića optuženi su Petar Dukić, Milivoje Todorović, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić.

Optužena su i pravna lica "Milko" Laktaši, "21. maj" Laktaši i "Star-R" Istočno Novo Sarajevo, prenosi Srna.

Prema optužnici, Cvijetić i ostali su od početka 2019. do kraja 2021. godine organizovali, isplanirali i relizovali krijumčarenje 35 kilograma kokaina, iz Nizozemske i Belgije u BiH.

Na teret im se stavlja i krijumčarenje od 3.000 kilograma skanka iz Albanije i susjednih zemalja, kao za i skladištenje veće količine skanka.

Optuženi Slavko Brborović zbog bolesti se nije pojavio na ročištu, pa će postupak protiv njega biti razdvojen u odnosu na ostale optužene, dok će priložena medicinska dokumentacija biti predmet vještačenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.