NASELJE SREDNJACI

Novi slučaj femicida: Uhapšen muškarac zbog ubistva žene u Zagrebu

Objavljeno je da je tijelo ubijene žene otkriveno u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci gdje ju je izbodenu navodno pronašao sin

Nakon ubistva u Srednjacima. Robert Anic / PIXSELL

FENA

5.4.2024

Zbog ubistva žene u zagrebačkom naselju Srednjaci uhapšen je muškarac koji je pod nadzorom zagrebačke policije, saopćila je policija u petak.

Nakon što je u jutarnjim satima saopćila o pronalasku tijela ženske osobe na Srednjacima "čija je smrt posljedica krivičnog djela" zagrebačka policija je poslijepodne objavila da je "osoba koja se dovodi u svezu s ovim krivičnim djelom" pod njihovim nadzorom.

Ranije ujutro objavljeno je da je u Maksimiru uhapšen muškarac koji je u stanu propucao članicu porodice, a žena je potom umrla u bolnici.

Nešto kasnije objavljeno je da je tijelo ubijene žene otkriveno u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci gdje ju je izbodenu navodno pronašao sin.

Više političkih stranaka, različitih opcija, osudilo je posljednji slučaj femicida, a hrvatski premijer Andrej Plenković podsjetio je kako bi se jedno od ta dva krivična djela sada treba tretirati po definiciji femicida, novog krivičnog djela koje je Vlada Hrvatske uvela u Krivični zakon.

Rodno utemeljeno ubistvo ženske osobe tim se zakonskim izmjenama kažnjava s najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.