DRŽAVNI SUD

Krijumčarili sedam tona trave u BiH i Hrvatsku, dobili jednu od najvećih kazni ikad u našoj zemlji

Tokom 2020. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam osoba

Antunoviću 14 godina zatvora. Tužilaštvo BiH

E. Ć.

14.5.2024

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jednu od najvećih kazni za trgovinu drogom, osudivši na ukupno 34 godine zatvora četiri osobe koje su prokrijumčarile skoro sedam tona marihuane iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kako je objavljeno iz Tužilaštva BiH, prvostepenom presudom Suda BiH prvooptuženi Ivan Antunović osuđen je na 14 godina zatvora, a još trojica optuženih na ukupno 20 godina za organizirani kriminal i trgovinu drogom.

- Izrečeno je više od 30 godina zatvora, uz velike novčane kazne, više stotina hiljada maraka. Jedna je od najvećih presuda za nedopušten promet opojnim drogama. Antunović je dobio 14 godina, dvojica su prvostepenom presudom osuđena na po sedam i jedan optuženi na šest godina zatvora - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Organizirana kriminalna grupa je iz Crne Gore preko BiH prema Hrvatskoj u periodu od 2012. do 2019. godine prokrijumčarila ukupno 6,8 tona marihuane, pri čemu su na crnom tržištu zaradili najmanje dva miliona eura.

Iz Tužilaštva BiH osim Antunovića nisu objavili identitet drugih troje nepravomoćno osuđenih osoba. Tokom 2020. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam osoba: petorice iz BiH, te dvojice hrvatskih državljana Maria Vuletića (33) i Jurice Vuletića (34) iz Metkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.