JEZIVI DETALJI

Rođak kod kojeg se Blažić krio nakon masakra: Dopala mi se automatska puška jer sam kao mali gledao "Otpisane"

Pojasnio je da navodno, pošto puška nije mogla da stane u kutiju, od kuće je donio ranac crne boje

Uroš Blažić. R.Z. / ATAImages / PIXSELL

S. S.

31.5.2024

Boris Gavrilović (20), bliski rođak Uroša Blažića kojem se sudi za masakr u selima Dubona i Malo Orašje, također je na optuženičkoj klupi zbog sumnje da je u svojoj kući, u kojoj se Blažić krio nakon izvršenog masovnog ubistva, držao veću količinu oružja, za šta se tereti i njegov otac Goran Gavrilović (50). Mlađi Gavrilović je, u postupku koji se vodio, iznio svoju prilično bizarnu odbranu, u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, u kojoj je tvrdio da je džak pun oružja dobio od jednog mještanina kod kog je kosio travu, a čije ime ne želi da otkrije. Kako je Gavrilović objasnio, posebno mu se dopala automatska puška koju mu je neimenovani gazda ponudio jer je kao mali gledao seriju "Otpisani", zbog čega je želio da je ima.

Suđenje Borisu i Goranu Gavriloviću, rođacima Uroša Blažića, počelo je u Višem sudu u Kragujevcu gdje je u ponedeljak održan glavni pretres. Gavrilovići su uhapšeni nakon što je Blažić, neposredno nakon ubistava, pronađen i uhapšen u pomoćnom objektu koji pripada Gavrilovićima, u selu Vinjište kod Kragujevca. Terete se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršlilaštvu iz člana 348 stav 3 u vezi stava 1 i 2 Krivičnog zakonika u vezi člana 33 Krivičnog zakonika, imajući u vidu da je policija prilikom pretresa pronašla veću količinu oružja.

Goran je uhapšen 25. maja 2023. u nastavku istrage, dok je njegov sin Boris priveden 11. juna 2023, nakon čega je sproveden u Više javno tužilaštvo u Kragujevcu (zbog mjesne nadležnosti) gdje je pokušao da objasni odakle mu arsenal. Boris Gavrilović je objasnio da je džak pun oružja dobio nakon obavljenog posla za jednog poljoprivrednika.

- Tokom 2022, tačnije bio je jun ili jul, ja sam kosio njivu kod jednog čoveka i taj čovjek mi je rekao da ima neko oružje. U pitanju je automatska puška, dvije bombe, sjećam se da je bila municija, ne znam za koje oružje, ne sjećam se ni koja je količina municije bila. Napomenuo bih da je sve oružje meni taj čovjek dao u džaku. Ja njegov identitet ne želim da otkrijem, da ne bih njemu pravio probleme jer taj čovjek ima ženu i djecu, tačnije porodicu. Ja sam ovaj džak odnio do pomoćne prostorije u blizini kuće, gdje je kasnije pronađeno od strane policije 5. maja 2023. godine - ispričao je Gavrilović.

Odnio džak

Kazao je i da je nakon što je odnio džak, otvorio da vidi šta se u njemu nalazi.

- Inače, meni je ovaj čovek još dok sam kosio kod njega kući, pokazao svoju automatsku pušku i rekao mi je da ona nije ispravna. Rekao mi je tada da ima još oružja koje je negdje nabavio, a ja ne znam gdje i da želi da mi sve to oružje pokloni. Tačnije, rekao je da želi da se toga riješi. Ponudio mi je ovo oružje, a meni se posebno dopala automatska puška jer sam kao mali gledao seriju „Otpisani“ i imao sam uvijek želju da imam ovakvu pušku - pokušao je da se opravda Gavrilović.

- U ovom džaku nalazilo se oružje koje je policija oduzela kao što sam već naveo dana 5. maja, ali moram da napomenem da su bile dvije bombe. Pretpostavljam da je to Uroš Blažić donio kada se krio kod nas u pomoćnoj prostoriji. Ovaj džak je bio malo pocijepan, tako da sam ja otišao do kuće i uzeo očevu kutiju, metalnu od alata, a u ovu sam ubacio municiju, te dvije bombe i ostalo što je pronađeno u toj kutiji - ispričao je Gavrilović.

Pojasnio je da navodno, pošto puška nije mogla da stane u kutiju, od kuće je donio ranac crne boje.

- I u ovaj ranac sam stavio automatku pušku. Bilo je i okvira od oružja ali nisam siguran od kog. Ja sam sve ovo oružje sakrio u pomoćnom objektu, a spratnom dijelu, iza jedne grede. Ovaj objekat se rijetko koristio, tačnije tamo niko nije od mojih ukućana išao. U ranijem periodu su ovdje bile koke nosilje ali kada sam ja ovo oružje donio, koke se više nisu tu nalazile, možda tri godine unazad ovdje se nisu nalazile koke nosilje - kazao je Gavrilović.

Tvrdio je da je bio siguran da to oružje neće moći da pronađu njegovi ukućani, te da ga je zbog toga tu i sakrio i nikome nije rekao da je tu.

- Nisam rekao ni ocu jer mislim da bi se on razoračarao u mene kada bi to znao, ali nisam siguran da li je neko od mojih ukućana to znao. Mada siguran sam da i da je neko od mojih, da je pronašao, da bi mi rekao, da je moj otac to pronašao sigurno bi rekao i predao policiji. Nakon što sam ovo oružje donio u ovu pomoćnu prostoriju, dakle u pitanju je 2022. goina, ja ovo oružje uopšte nisam dirao. Posle izvjesnog vremena, ja sam na to oružje potpuno zaboravio - kazao je Gavrilović.

Bave se poljoprivredom

Govoreći o odnosu sa Blažićim, Gavrilović je ispričao da su se rijetko viđali jer se obje porodice bave poljoprivredom.

- Sa Urošem sam se posljednji put vidio kada je bila njihova slava, to je bio januar 2023. godine. Poznato mi je da je dva, tri dana nakon slave otišao u Njemačku i tamo je radio na građevini. Dva, tri mjeseca nakon slave se vratio iz Njemačke i tom prilikom smo se čuli telefonom. Čuli smo se čim je došao iz Nemačke na taj dan, pričali smo o neobaveznim stvarima. Pitao sam ga kako mu je bilo u Njemačkoj, on mi je rekao: „Vrh brate“ - ispričao je Gavrilović pred tužiocem.

Gavrilović je kazao i da je bio kod Blažića na slavi, kada je vidio da ima pištolj.

- U jednom trenutku, kada je otvorio svoju sobu, vidio sam na kućištu od kompjutera pištolj koji je odmah sklonio u ormar. Nisam mu rekao da sam ga vidio zato što su tu bila djeca. O tome kasnije nismo pričali - kazao je Gavrilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.