DIJASPORA

Bosanci i Danci zajedno obilježili Bajram i nacionalni praznik Danske

Uz pjesmu i druženje, u Odenseu svečanost upriličena povodom Ramazanskog bajrama i Dana danskog ustava

Svečanost organizirana u gradskom parku pored bosanskog stećka. Facebook

M. KUKAN

6.6.2019

U gradskom parku u Odenseu u Danskoj jučer su pored bosanskog stećka svečano obilježeni Ramazanski bajram i danski nacionalni praznik Dan danskog ustava.

Uz folklor, pjesmu, lijepo druženje i prigodno obraćanje danskih zvanica, manifestaciju su organizirali bh. građani okupljeni oko „BH Radio - Odense“ i Udruženja Bošnjaka logoraša Odense.   

Nakon Australije, Danska je druga zemlja u svijetu, izvan prostora bivše Jugoslavije, koja ima postavljenu repliku stećka, kulturno-historijskog i nacionalnog blaga BiH.  

Postavljen je prošle godine, uoči 25. novembra, Dana državnosti BiH, u znak zahvalnosti Danskoj na prijemu bh. ratnih izbjeglica tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine. 

Nastup folklorne grupe „Biser“ iz Kopenhagena. Facebook

I prekjučerašnja manifestacija pokazatelj je značajne uloge koju u podizanju nacionalne svijesti, okupljanju Bosanaca i Hercegovaca i promociji naše države u svijetu imaju bh. mediji u dijaspori.

- Jest' kamen, ali jeste i riječ, jest' zemlja, ali jeste i nebo, jeste materija, ali jeste i duh, jest' krik, ali jeste i pjesma, jest' smrt, ali jeste i život, jest' prošlost, ali jeste i budućnost – stihovi su velikog Mehmedalije Maka Dizdara koji su poslužili i kao moto ove manifestacije u Danskoj.

Na svečanosti su se obratili dogradonačelnica Odensea Jane Jegind, ministar vanjskih poslova Danske u periodu 2011. - 2013. Villy Sovndal, parlamentarac u gradskoj skupštini Turan Kandemir, a nastupili su folklorna grupa „Biser“ iz Kopenhagena i ženski hor Odense pod pokroviteljstvom Odense Kommune i „BH Glasa“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.