POVRATAK DOMOVINI

Bosanka s američkom adresom na praksi u BiH: Naučila sam kako uzvratiti zemlji koja mi je dala mnogo

Sve više mladih iz dijaspore odlučuje se na praksu u domovini

Amina Pezerović studentica je međunarodnog biznisa i marketinga, Univerziteta Augsburg. Facebook

N. Č.

1.9.2023

Amina Pezerović, mlada Bosanka sa stalnom adresom u Mineapolisu, Minesota, ovog ljeta odlučila je pauzu na Univerzitetu Augsburg iskoristiti za ljetnu praksu u domovini. Rođena u Tuzli, ova studentica međunarodnog biznisa i marketinga ljeto je provela u Sarajevu u kompaniji "Represent Communication".

Stručno usavršavanje

- Od početka studiranja na Univerzitetu u SAD, aktivno sam tražila praksu u Bosni jer sam se željela vratiti iz razloga koji nije bio samo odmor. „WelcomeBack“ praksa, koju realizuje USAID, činila mi se kao savršena prilika da naučim više o marketingu u BiH, ali i upoznam ljude koji rade na stvaranju produktivne saradnje između dijaspore i BiH - poručuje Pezerović.

Amina je tokom ljeta pružala podršku svojoj kompaniji-domaćinu, a imala je priliku naučiti mnogo na polju komunikacija i PR-a.

- Naučila sam o mnogim aspektima PR-a, komunikacija i digitalnog marketinga. Ne samo da sam bila u mogućnosti da radim na PR projektima za velike kompanije, već sam radila i sa sjajnim timom te prisustvala događajima koje su organizovali njihovi klijenti - dodaje Pezerović.

Pozitivan primjer

Amina za portal „Avaza“ poručuje kako je važno da se čuju dobre priče iz BiH, kao i da je ovo šansa za povezivanje naših ljudi koji žive u inozemstvu s lokalnim preduzećima.

- Boravak u Bosni omogućio mi je da napredujem lično i profesionalno. Imala sam sreću susresti se s ljudima koji rade važan posao, kao i proširiti svoje profesionalno znanje o poslovanju. Stažiranje u inozemstvu, posebno u svojoj domovini, iskustvo je na kojem ću zauvijek biti zahvalna. Izašla sam iz zone komfora i naučila kako uzvratiti zemlji koja mi je dala mnogo - zaključuje Pezerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.