PRES-KONFERENCIJA

Bh. kompanije će dobiti 10 miliona eura grant sredstava

E. HALIMIĆ

27.6.2018

Delegacija Evropske unije u BiH, Njemačka agencija za razvojnu saradnju (GIZ), Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO) nedavno su predstavile zajednički projekt „EU4Business“.  

Kako je rečeno na pres-konferenciji, vrijednost projekta je 16,1 milion eura, od kojih su 15 miliona sredstva Evropske unije, a 1,1 milion eura donirala je vlada Njemačke.

Lokalna zajednica  

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) istakao je da je ovaj projekt na neki način nastavak inicijative EU za lokalne vlasti.

Vigemark: Nastojimo osnažiti lokalne zajednice

- Nastojimo osnažiti lokalne zajednice i biznis. Ovih 16,1 milion eura iskoristit ćemo za direktnu podršku malim i srednjim preduzećima, IT sektoru, izvozno orijentiranim kompanijama. Želimo potaknuti uspješne priče u BiH.

Ambasadorica Njemačke u BiH Kristijane Homan (Christiane Hohmann) ovom prilikom istakla je da je Njemačka pokrenula ovaj projekt, ali da nije mogla ni sanjati da će mu se priključiti mnogobrojni partneri.


- Zahvaljujući tome, mi danas možemo predstaviti nove metode kojima ćemo podržati privrednike u BiH. Na ovaj način direktno ćemo pružiti pomoć lokalnom nivou da privuku što više investitora, prvenstveno jer BiH pripada Evropskoj uniji – naglasila je Homan.

Više tendera  

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH Brigit Hojel-Rolf (Brigitte Heuel-Rolf) pojasnila je da su za implementaciju ovog projekta zaduženi GIZ, UNDP i ILO.

Hojel-Rolf: Direktna finansijska pomoć

- Od 16,1 milion eura, kao direktna finansijska pomoć u obliku granta, kompanijama će biti dodijeljeno 10 miliona. Sredstva će biti dodijeljena putem više tendera koji će biti raspisani već krajem ove godine. Od 10 miliona grant sredstava, 4,5 miliona će se dodijeliti kompanijama u izvozno orijentiranim sektorima, dva miliona za poljoprivredno prehrambeni sektor, 1,5 miliona u oblasti turizma i jedan milion za poduzetništvo – istakla je Hojel-Rolf.

Jedan od glavnih ciljeva projekta, prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, je približiti Bosnu i Hercegovinu evropskim standardima i Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) Bruno Bojić za „Avaz“ je kazao da svaka podrška i pomoć koja se pruža bh. privrednicima, bez obzira na koje sektore se odnosi, zasigurno ima odjek na naš izvozni potencijal. 

 - Pozdravljam ovakve projekte. Ali mislim da bi BiH trebala imati veću podršku od Evropske unije, prvenstveno jer vidimo da snadbijevamo EU kvalitetnom radnom snagom. U svakom slučaju, ovo je pozitivna priča, nisu mala sredstva u pitanju i svakako će dobro doći našim kompanijama – smatra Bojić.

Bojić: Svaka podrška našim kompanijama je značajna

Značajna podrška

Dodao je da misija i uloga svakog građanina BiH treba biti usmjerena ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 - S tim u vezi, svaka podrška koja se daje našim kompanijama je značajna i nemamo razloga da se pribojavamo ovakvih projekata. Apsolutna podrška ovakvim projektima neće izostati ni nakon isteka mog mandata na čelu VTKBiH – pojasnio je Bojić.

Prema njegovim riječima, evropske integracije i evropski put nemaju alternativu i to je cilj svakog građanina BiH.

 - Sarađujući s privrednom zajednicom u BiH mogu odgovorno reći da je 2017. godina bila veoma značajna, posebno jer je pokrivenost uvoza izvozom bila na dobrom nivou, a posebno s državama EU. Ne treba zaboraviti da smo 70 posto svih naših proizvoda plasirali upravo na tržište EU. To govori da mi imamo kvalitetan proizvod, koji odgovara svim zahtjevima EU. Dakle, mi smo već kao privrednici davno u EU, a nadamo se da će nas pratiti i naša politika – naglasio je Bojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.