PREDSTAVLJAMO

Unaprijediti održivi razvoj u prekograničnom području između BiH i Crne Gore

Programom je obuhvaćeno 70 općina – 56 u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori

Piše: E. HALIMIĆ

29.6.2018

IPA 2 Program prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore osmišljen je u cilju promoviranja dobrosusjedskih odnosa i unapređenja saradnje između zajednica i institucija u pograničnim oblastima, kazali su za „Avaz“ iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata ovog programa. 

Dodali su da se program provodi u okviru instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA 2).

Opći cilj

- Opći cilj kojem se teži je unapređenje održivog razvoja u prekograničnom području između BiH i Crne Gore kroz provođenje zajedničkih projekata. Programom je obuhvaćeno 70 općina - 56 u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori, u kojima je nastanjeno oko 1,5 miliona stanovnika. Tekuća faza programa nastavak je nastojanja provedenih u prethodnoj programskoj fazi, koja je završena 2017. U tom programskom periodu, kroz tri javna poziva za podnošenje prijedloga projekata, podržano je 35 projekata, u ukupnoj vrijednosti od 8,3 miliona eura -  pojasnili su. 

Kako su nam kazali, njihovom implementacijom značajno se doprinijelo turističkom i ruralnom razvoju, unapređenju životne sredine, promociji društvene i kulturne razmjene u pograničnim oblastima, a procjenjuje se da je više od 450.000 stanovnika imalo koristi od njihovog provođenja.

- U trenutnom programskom periodu do sada je završen jedan javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata, po osnovu kojeg su ugovorena tri projekta. Njih Evropska unija kroz naš program finansira u ukupnom iznosu od 880.871 euro. Dva od ovih projekata bave se unapređenjem mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Očekivanje je da će, uz samozapošljavanje 40 osoba u oblasti pčelarstva, njih još 20 dobiti mogućnost za obavljanje pripravničkog staža u različitim sektorima. Treći projekt usmjeren je na povećanje broja turista u prekograničnim oblastima kroz stvaranje zajedničkih turističkih proizvoda - istakli su iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata.

Dodali su da, kad je riječ o planovima na nivou programa, do kraja godine imaju namjeru objaviti drugi javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata.

Jedan od projekata u okviru ovog programa je i „Život na granici BiH i CG - Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“.

Promocija turizma

- Projekt se provodi na području grada Trebinja i općine Bileća u BiH te općina Nikšić i Plužine u Crnoj Gori. Opći cilj projekta je razviti funkcionalnu međusektorsku saradnju i povezati kulturno-historijsku i prirodnu baštinu s turizmom u prekograničnom području - kazao je za „Avaz“ Miljan Vuković, koordinator projekta iz Kulturnog centra Trebinje.

Dodao je da specifični cilj stvaranje i promocija zajedničkih prekograničnih turističkih proizvoda ohrabrivanjem partnerstava u kulturi i turizmu i obnavljanjem zanemarene kulturne i historijske baštine u projektnim područjima.

- Konkretno govoreći, projekt ima namjeru da intervenira u području kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koje, stjecajem raznih okolnosti, nije valorizirano u turističkom smislu. Javna ustanova Kulturni centar Trebinje je koordinator projekta, partneri iz Trebinja su Grad Trebinje i udruženja građana „Centar za razvoj Hercegovine“ i „Home“, dok  su projektni partneri u Crnoj Gori JU Centar za kulturu Plužine, Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i NVO „Ženska akcija“ - pojasnio je Vuković.

Vuković: Mapiranje nedovoljno valorizovanih objekata

Prema njegovim riječima, glavne projektne aktivnosti su, između ostalog, mapiranje nedovoljno valoriziranih objekata i lokacija kulturno-historijske baštine koji će biti uključeni u zajedničke turističke prekogranične proizvode Trebinja, Bileće, Nikšića i Plužina.

Odličan način

- Također, razvijanje digitalnih i štampanih prezentacija nove turističke ponude u prekograničnom području zasnovanih na tradicionalnim vezama i običajima, izrada zajedničkog plana za standardizirano i održivo upravljanje kulturno-historijskim spomenicima, lokacijama i objektima identificiranim na projektnom području, revitalizacija kulturno- historijske baštine kroz pilot-intervencije u obje projektne zemlje te komunikacijske i promotivne aktivnosti koje uključuju štampane, digitalne i videoalate i pristupe - istakao je Vuković.

Kako je kazao, ovaj projekt je uspio da na odličan način osmisli odgovor specifičnim potrebama u turizmu, tako što će na nov, savremen i efektan način učiniti vidljivim,  mapiranim i sasvim interesantnim za turističku ponudu sve te vrijedne, a do sada zapostavljene objekte iz naše duge kulturne tradicije i historije. 

Na području Crne Gore, u okviru ovog programa, provodi se i projekt „Osobe s invaliditetom - lideri u pčelarstvu“.

- Oko 40 lica s invaliditetom iz BiH i Crne Gore, od kojih 20 žena, proći će obuke za bavljenje pčelarstvom, kao i obuke koje će im omogućiti nastavak samostalnog poslovanja i udruživanja u okviru projekta koji finansira Evropska unija s više od 200.000 eura - pojasnio je za „Avaz“ Milisav Korać, koordinator projekta i član Saveza „Naša inicijativa“ iz Podgorice.

Dodao je da je cilj projekta da se razvije pčelarstvo u pograničnim regionima Bosne i Hercegovine i Crne Gore i pruži priliku osobama s invaliditetom.

- U toku realizacije 18-mjesečnog projekta, 40 osoba s invaliditetom, od kojih 20 žena, iz općina Prozor-Rama, Foča, Nevesinje, Rudo, Sokolac i Pale u BiH te Danilovgrad, Mojkovci, Kolašin, Berane i Petnjice u Crnoj Gori proći obuke za bavljenje pčelarstvom i samostalno  poslovanje - kazao je Korać.

Dva klastera 

Prema njegovim riječima, osobe s invaliditetom će kroz obuku naučiti na koji način prikupiti sredstva iz raznih fondova, koji mogu biti korišteni za razvoj pčelarstva, a dobit će i stručnu literaturu koja im može biti od značajne pomoći u njihovom budućem  zanimanju. 

- Planirano je i formiranje dva klastera pčelara, po jedan u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. U toku trajanja projekta za sve učesnike će biti osigurana mentorska podrška pčelara s bogatim praktičnim iskustvom, a u Udruženju „Sunce“ će biti osnovana radionica za pakovanje meda koja će dodatno zaposliti još tri radnika, od kojih dva s invaliditetom. Projekt će omogućiti osobama s invaliditetom da se zaposle, a time im poboljšati kvalitet života i integraciju u zajednicu na ravnopravnoj osnovi - istakao je Korać.

Kako nam je kazao, planirano je da se u okviru projekta organizira edukacija iz oblasti pčelarstva za ukupno 40 osoba s invaliditetom, 20 iz Crne Gore i isto toliko iz BiH. Predavač će biti stručnjak za ovu oblast Jadranka Luketa iz Hrvatske, koja je i sama osoba s invaliditetom, osoba koja koristi invalidska kolica, a uspješno se bavi pčelarstvom. Želimo da i na taj način osnažimo naše korisnike koji će kroz neposredni primjer Lukete moći vidjeti da se pčelarstvom mogu baviti i osobe teže  pokretljivosti - naglasio je Korać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.