GLOBUS

Zamljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru pogodio Indoneziju

Vlasti tvrde da nema cunamija

Autor:Fena

10.9.2014

Potres jačine 6,2 stepeni po Richteru dogodio se u utorak u središnjem dijelu Indonezije, saopćio je Američki geofizički institut  (USGS), i izazvao paniku kod stanovništva koji je užurbano napustilo kuće.

USGS je prvobitno objavio jačinu 6,5 stepeni, prije nego što je dao blagu ispravku. Indonezijske vlasti odbijaju svaki rizik od cunamija.

Potres se dogodio u Molluca moru (Pacifički okean) na dubini od 30 kilometara u području 130 kilometara jugoistočno od grada Modayag, precizirao je USGS.

Potres se osjetio u velikim gradovima kao što su Manodo i Gorontalo na otoku Sulawesi. "Ljudi u Manadu su osjetili potres i brzo napustili kuće", rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za nesreće Sutopo Purwo Nugroho.

Recepcioner hotela je rekao da je osjetio blago potresanje oko pet sekundi: "Naši gosti nisu stvarali paniku ni mrdali do prestanka potresa", rekao je on za novinsku agenciju AFP.

Šef Indonezikske meteorološke, klimatološke i geofizičke agencije Mochammad Riyadi je rekao da dosada nije prijavljeno da ima šteta ili žrtava.

Sulawesi je četvrti otok po veličini u Indoneziji ali predstavlja samo 7 posto stanovništva ove jugoistočne azijske zemlje koja ima ukupno 250 miliona stanovnika.

Indonezija se nalazi na "Pacifičkom vatrenom pojasu", području u kojem se sudaraju tektonske ploče i često izazivaju seizmičke i vulkanske aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.